Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Papirnata podlaga tržnici

Vrhnika, 8. november – O načrtovanju nove tržnice na Vrhniki smo pisali v eni od preteklih številk, tokrat pa je občina začela namero tudi udejanjati. Pripravila je osnutek odloka za tržnico in prodajo blaga na njej, ki je osnova za vzpostavitev tovrstne prodaje.
Lokacija tržnice bo na Sodnijskem trgu, kjer je že nekaj premičnih stojnic. Kot upravljavec tržnice je predvideno Komunalno podjetje Vrhnika, ki bo stojnice tržil in nosil vse stroške upravljanja tržnice, odvoza smeti in druge morebitne stroške. Tržni red z urnikom obratovalnega časa tržnice in cenik tržnice bo upravljavec predpisal s tržnim redom, ki ga bo potrdil župan. Odlok še predvideva, da se bo enkrat mesečno praviloma odvijal tudi sejem, na katerem bodo dali prednost prodaji kmetijskih pridelkov in izdelkov. Sejemski dan bo določen v tržnem redu.

Na tržnici je predvidena prodaja tako živilskih kot neživilskih izdelkov (cvetje, semena, bižuterija, izdelki domače umetnostne obrti, novoletne smreke…). V času prireditev, kot so proslave, slovesnosti in koncerti, naj bi prodajo na tržnici prilagodili potrebam prireditve oziroma prodajo celo začasno ustavili. Nadzor nad izvajanjem določb odloka naj bi vršil Medobčinski inšpektorat in redarstvo, globe pa znašajo od 200 do 600 evrov.

Župan Stojan Jakin je na seji dejal, da se zaveda, da tržnica zagotovo ne bo zaživela takoj, marveč bo potrebno nekaj časa. Tržnica naj bi bila čimbolj ekološko usmerjena, zato naj bi po njegovem na koncu pridobili vsi: tako trgovci kot kupci.

Svetnike je na seji zanimalo kako bo s stranišči in tekočo vodo. Z občinske uprave so pojasnili, da področna zakonodaja ne predvideva stranišč, zato gradnjo teh ne načrtujejo, vsekakor pa bodo prizorišče oskrbeli s tekočo vodo. Vprašanje je bilo tudi, v čigave roke bo šla pristojbina za uporabo stojnic. Pojasnjeno je bilo, da v žepe komunale, a da bo imela tudi stroške s tržnico, zato naj ne bi »obogatela« na ta račun.

Z novo tržnico bodo prodajalci bili prisiljeni zapustiti vrhniške pločnike, sicer jim bo grozila globa. Ker je dokument šele osnutek, bo po vsej verjetnosti stopil v veljavo šele tik pred koncem letošnjega leta. (gt)

Oglejte si tudi