Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Evropska sredstva za vodomerno postajo

Vrhnika je prvo vodomerno postajo na Ljubljanici dobila že davnega leta 1850. Nameščena je bila na starem mostu, ki so ga konec 18. stoletja zgradili tlačani bistrškega gospostva, in z njim povezali vrhniški trg ter Janezovo vas. Ko so leta 1888 most zamenjali z litoželeznim, je dobila mesto na drugem oporniku v smeri proti Bistri. Ob sanaciji mostu leta 1960 pa so jo prestavili na desni breg, kjer stoji še danes. Viharji časa so zaslužni, da so najstarejši podatki o obnašanju Ljubljanice na tem mestu šele iz leta 1893, pa tudi pozneje je nekaj lis, za katere je zaslužna vojna.

Letošnje poletje je postaja doživela celovit preporod in občutno polepšanje. Prenova in nadgradnja je bila izvedena v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture (OP ROPI) za obdobje 2007 – 2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Zmanjševanje škodljivega delovanja voda«. Del tega je tudi projekt Agencije Republike Slovenije za okolje »Nadgradnja sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja v Sloveniji«, poimenovan tudi BOBER, kar je kratica za »Boljše Opazovanje za Boljše Ekološke Rešitve«. Omenjeni podvig bi ARSO stal 35.000 EUR z DDV, a 85% investicije krije Kohezijski sklad Evropske unije.

Vodomerna postaja 5030 Vrhnika II – Ljubljanica sicer »beleži temperaturo in vodostaj Ljubljanice. Pretok reke je določen/izračunan posredno, na podlagi vodostaja. Določitev pretoka iz vodostaja se izvaja z uporabo funkcijske odvisnosti imenovane pretočna krivulja, ki se neprestano kontrolira in prilagaja spremembam v naravi. V ta namen se poleg prej omenjenih kontinuiranih meritev izvajajo tudi občasne meritve pretoka v bližini vodomerne postaje, pretok pa se kontrolira tudi s pomočjo analitičnih/modelskih metod in z uporabo podatkov na bližnjih vodomernih in tudi meteoroloških postajah,« je pojasnil Roman Trček iz ARSO-a. Minimalni izmerjeni pretok na tem mestu je bil 1 m3/s, maksimalni pa 120 m3/s, vodostaj je upadel vse do 286,5 metrov nadmorske višine, najbolj pa se je povzpel do 291,2 metrov nad morjem, medtem ko so temperature vode zanihale od 1,4°C do 15,2°C v najtoplejšem obdobju.

 

Damjan Debevec, Foto: DD

Oglejte si tudi