Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Kulinarični pohod »Z Guštom po poti dediščine«

Na Zavodu za kulturo, turizem in šport Vransko smo se že nekaj časa poigravali z idejo o organizaciji pohoda. Odločili smo se, da je letošnji maj pravi čas in da bo pohod povezan z dobrotami okoliških ponudnikov. Povezali smo se s Planinskim društvom Vransko in Turističnim društvom Gušt, ki povezuje ponudnike hrane, ročnih izdelkov, storitev … v občinah Tabor in Vransko. Sklenili smo, da organiziramo kulinarični pohod »Z Guštom po poti dediščine«. Skupaj smo začrtali traso pohoda, ki je speljana po idilični naravi po znanih in malo manj znanih poteh Vranskega, na kateri se nahajajo kulturna dediščina in nekateri člani Gušta. Ostali so se predstavili na štartu, kamor smo za pestrejšo ponudbo povabili še druge ponudnike TIC-a Vransko in sponzorje.

Tako se je 20. maja našemu vabilu odzvalo šestdeset pohodnikov, ki so si po prijavi na pohod lahko ogledali Schwentnerjevo hišo in degustirali Brglezov kruh, Laznikove domače salame, Novakov ovčji sir, Pepelovo slano pecivo in čokolado, Kropivškov med in medico ter spoznali ostalo ponudbo nekaterih članov TD Gušt. Pred odhodom je dogajanje z nastopom popestrila Folklorna skupina Vransko. Na znak moderatorja Denisa Oštirja smo krenili na pot in niti še nismo prišli na pravi korak, ko je že sledila prva postaja v Sadiki, kjer so nas s sladkimi prigrizki, kavo in z domačimi sokovi še dodatno podkrepili. Nato smo nadaljevali proti Ilovici, kjer smo krenili v gozd. Ves čas so nas spremljali črni oblaki in posledično pogovor o slabi napovedi vremena. Ko smo prišli iz gozda, nas je čakal »catering« Turistične kmetije »Pri Ferkovih«. Sledil je »vzpon« do najvišje točke pohoda pri kapelici, od koder smo se spustili v zaselek Blate (Črni Vrh), kjer smo se na kmetiji Hrašar sladkali z jagodami. Če se je do sem pot malo dvigala in spuščala, je bila sedaj pred nami samo še ravnina. V Prekopi je bil postanek pri gasilskem domu, kjer se je z domačimi jogurti, bučnim oljem in s kruhom predstavila kmetija Lukman. Pohodniki so si lahko ogledali gasilsko zbirko, prava atrakcija pa so bile štorklje na dimniku bližnje sušilnice hmelja. Ob vseh dobrotah in zanimivostih na poti smo pozabili na vreme, saj temni oblaki niso spustili vsebine. Prišli smo do Čepelj, kjer nas je pijača po izbiri čakala v Pubu Sedmica. Od tam smo naredili ovinek, da smo se izognili prometni cesti, in se skozi hmeljišče podali v Brode, kjer nam je v etnološki zbirki z domačim jabolčnikom in vinom postregel Ludvik Pikl. Kdor je želel, si je lahko ogledal zbirko kmečkega in obrtniškega orodja. Čakal nas je tudi že »taksi« - pohodniki so se lahko do cilja pri Športni dvorani Vransko peljali na lojtrskem vozu, ki sta ga vlekla črna lepotca s kmetije Lukman. Vožnjo s konjsko vprego so dodobra izkoristili najmlajši pohodniki. Na cilju nas je čakal topel obrok, ki so ga skuhali v Hiši Lisjak. Vreme je bilo res na naši strani, saj je začelo deževati, takoj ko smo sedli za mize.

Pohodniki so bili zelo navdušeni nad potjo, ponudbo in organizacijo pohoda, organizatorji pa nad udeležbo. Zavedamo se, da kulinaričnega pohoda ne bi izpeljali brez pomoči, zato se iskreno zahvaljujemo Planinskemu društvu Vransko; kmetijam Laznik, Novak, Hrašar, Lukman, turističnima kmetijama Weiss in »Pri Ferkovih«, Ivanu Lesjaku, Jožetu Šmitu, s. p., in Hiši Lisjak iz Turističnega društva Gušt, Jasmini Pepel, s. p., kmetiji Kropivšek, Mesarstvu Križnik, Aleksandru Reberšku, s. p., Automatic servisu, AMZS Centru varne vožnje, Brglez, d. o. o., Prostovoljnemu gasilskemu društvu Vransko, Folklornemu društvu Vransko, Damjani Lukman, Denisu Oštirju, Ludviku Piklu, Maticu Dobrovniku in Nataši Roter.

Tanja Goropevšek

Oglejte si tudi