Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Spoznavanje poklicev

V preteklem mesecu smo v našem oddelku spoznavali poklice, še posebej takšne, za katere so potrebne ročne spretnosti. V ta namen smo v svojo sredo povabili stare starše naših varovancev, ki so se prijazno ponudili, da nam pokažejo svoje znanje. Najprej nas je obiskala Žanina mama Dragica in nam pokazala, kako se zašije predpasnik. Ob tem smo se seznanili tudi s šivalnim strojem, krojaškimi škarjami, šiviljskim metrom in posebno kredo za risanje po blagu. Prijetno druženje je kar prehitro minilo, dalo pa nam je spodbudo, da tudi mi kaj zašijemo, seveda na roke. Tako smo se preizkusili v šivanju gumbov in si nazadnje sešili preprosto torbico, ki bo po izjavah otrok primerna za  poletne potepe.

Nekaj dni kasneje nas je obiskal Emin in Matejev dedi Jože. S sabo je prinesel veliko lesenih deščic, žebljev in zanimivega orodja. Seznanili smo se s pilo in z žago. S kladivi pa smo bili že bolj domači. Iz lepo obdelanih deščic je pred našimi očmi nastal ličen zabojček, v katerem so takoj našle dom naše igrače. Ob tem so se tudi otroci preizkušali v zabijanju žebljev in verjemite mi, da so vsi prstki ostali celi. Da je bilo dogajanje bolj pestro, pa nam je naš gost izdelal še brezovo metlo. Koristno jo bomo uporabili pri urejanju okolice vrtca ali igrišča. Preizkusili pa smo jo že v igralnici.  

 
Rokovanje s predmeti, ki niso običajni za vsakodnevno otroško igro, je pripomoglo k veliki motiviranosti in aktivnosti otrok, na novo pridobljene spretnosti pa jih navdajajo s ponosom.

Takšna in drugačna druženja bogatijo naše skupne trenutke in otrokom prinašajo znanja, ki ob današnjem tempu življenja ostajajo bolj ob strani, nikakor pa niso zanemarljiva.

Oddelek  3-4  z Nado Kolar, Barbiko Skok in Tanjo Marko

Oglejte si tudi