Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

OBOGATITVENA DEJAVNOST - TABORNIKI

Z našimi srečanji smo pričeli v januarju. Osnovni cilj dejavnosti je približati taborniško življenje, razmišljanje in aktivnosti predšolskim otrokom, da otroci razumejo pomen in vodilo taborništva.


Kdo sploh smo taborniki?

  • Radi smo v naravi,
  • raziskujemo in varujemo naravo,
  • obiskujemo in opazujemo, spoznavamo naravo v vseh letnih časih,
  • igramo se različne igre, pojemo,
  • z različnimi aktivnostmi (predvsem na prostem) skrbimo za svoje zdravje.

 

Za doseganje teh osnovnih ciljev sva mentorici pripravljali različne dejavnosti.

 

Prvo srečanje je potekalo v obliki spoznavanja taborništva. Naučili smo se taborniški pozdrav, spoznali znak in kaj predstavlja ter si izbrali ime naše skupine. Ker mora ime izvirati iz narave, so se otroci odločili, da bomo Medvedki. Tako smo si na prvem srečanju izdelali tudi zastavo s tem  simbolom in se naučili bans ″Medvedek na mostičku″. Seveda srečanje ne more miniti brez igre. Spoznali smo gibalne igre ″šepasta lisica″, ″roka na roko″ in ″prijatelja″.

 

Na drugem srečanju smo se podali v gozd. Spoznavali smo ga preko čutil, prepoznavali drevesa, se igrali gibalne igre ter nabrali material za igro ″čarobna škatla″. Pri tej igri so se otroci preizkusili v tipanju in prepoznavanju predmetov iz narave.

 

Tudi tretje srečanje je potekalo deloma v gozdu in deloma v vrtcu. Na gozdni jasi smo se igrali novo gibalno igrico ″podgana″ in preizkusili igre, ki smo jih spoznali že na prejšnjih srečanjih. Nabrali smo si tudi palice, ki smo jih potem uporabili pri učenju kavbojskega vozla. Za zabavo smo poskrbeli  z izdelavo instrumenta/igre ″poi″ iz odpadnih materialov.

 

Zadnje srečanje, ki je načrtovano za junij, pa bo nekoliko daljše. Potekalo bo v obliki orientacijskega pohoda. Otroci bodo s pomočjo slikovnih navodil iskali pot in na podlagi znanj in veščin, pridobljenih na prejšnjih srečanjih, reševali naloge.

 

V skupino tabornikov je bilo letos vključenih 25 otrok v starosti 4-6 let. Otrokom bo v juliju ponujeno tudi letovanje v Ribnem.

 

Mentorici: Nada Kolar, Mateja Pečovnik

 

   

 

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

 


                                                                                                                     

                

 

Oglejte si tudi