Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

HIŠA NA DREVESIH V CELJSKEM MESTNEM GOZDU

V soboto, 19. septembra 2015, je potekalo odprtje čudovite hiše na drevesih, otroškega igrišča, obnovljenih gozdnih sprehajalnih poti, učnih poti, trim steze z desetimi telovadnimi napravami, prireditvenega odra in novih klopi za počitek.
Pot v gozd se lahko začne pri Meškovem studencu in nadaljuje po gozdni poti do območja Anskega vrha.  Ob sprehajalnih poteh so stebrički, ki obveščajo o zanimivih točkah gozda, kot so mesta, kamor prihajajo divji prašiči, o ptičjih »hotelih« ali o skupini nenavadnih dreves.

 

To je uresničitev projekta Green 4 grey, ki ga vodi Mestna občina Celje in celjska enota Zavoda za gozdove Slovenije. Večino sredstev so investitorji dobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, manjši del sredstev pa je prispevala država. Gozdovi so odkupljeni od zasebnikov in so opremljeni s štirinajst kilometrov dolgim omrežjem večnamenskih in sprehajalnih gozdnih poti. Vse več ljudi z namenom oddiha in sprostitve svoj čas preživlja v naravi.

 

Idejni snovalec je vodja celjske krajevne enote Robert Hostnik. Posebej je ponosen na hišo na drevesih, ki meri 58 kvadratnih metrov, stoji na štirih stebrih in je pritrjena na šest dreves. Pove, da je hiša v celoti zgrajena iz lesa celjskega mestnega gozda, ki je odporen na zunanje vremenske vplive in se imenuje duglazija. Znanje in ideje so iskali v Združenih državah Amerike. Drevesna hiša je zasnovana kot manjši izobraževalni in informacijski center mestnega gozda. Namenjena je šolskim skupinam in ostalim obiskovalcem za izobraževanje o gozdovih. Lahko je tudi prostor za kulturne prireditve in  kreativne dejavnosti v naravnem gozdnem okolju. Revirni gozdar Boštjan Hren pove o namenu še to, da je hiša odprta za učenje na prostem in da je primerna za manjše kulturne prireditve in za kreativna srečanja raznih skupin ali podjetij. Veliko se tudi ukvarja z gozdno pedagogiko. Pove, da je otroško igrišče namenjeno razvoju motorike in plezanju, gibanju in domišljiji, ker so veje dreves visoko v krošnjah in so otrokom nedosegljive.

 

Tako smo prisotni ob odprtju tega čudovitega gozdnega prostora uživali v hoji, druženju, poslušanju petja zbora srednješolcev, poeziji gozdnih vil in igranju na kitaro in flavto. Čarovnijo so dopolnili hiša na drevesih in ponosni  in nasmejani obrazi ustvarjalcev tega projekta

 

                                                                                                 Meri Lesjak

Oglejte si tudi