Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Srebrna medalja za Krištofa Skoka

Krištof Skok se je udeležil 7. mednarodne astronomske astrofizikalne olimpijade 2013, ki je potekala od 27. 7. do 5. 8. 2013 v mestu Volos v Grčiji in za svoje delo prejel srebrno medaljo. Skupaj z njim so Slovenijo zastopali še Michel Adamič z gimnazije Bežigrad, Jernej Černigoj iz Ajdovščine, ki sta prejela pohvalo, in Žan Kokalj z II. gimnazije v Mariboru, ki je poleg Krištofa osvojil srebrno medaljo. Spremljal jih je mentor Andrej Guštin. Nagrada je pomemben dosežek, zato smo Krištofu zastavili nekaj vprašanj.

Kako je potekalo tekmovanje?

Pisali smo teoretične naloge, ki so nam prinesle največ točk, temu je sledila še obdelava podatkov, ki smo jo delali pisno in tudi s pomočjo računalnikov, kar nam ni šlo tako dobro od rok. Del tekmovanja je bilo  še opazovanje, ki je bilo izvedeno na univerzi, ker je bilo preslabo vreme, da bi to delo opravili zunaj. Opazovanje  je meni osebno šlo odlično, pri tem sem dobil vse točke in nalogo opravil v rekordnem času.

Zakaj sta dva iz vaše ekipe dobila le priznanje, druga  dva pa kolajno in venec?

Več ljudi je mislilo, da srebrna medalja pomeni drugo mesto kot na športnih tekmovanjih. Pri tovrstnih tekmovanjih ni možen tak sistem, zato določen delež najboljših tekmovalcev dobi zlate medalje, določen del srebrne in bronaste,  potem podeljujejo še pohvale ter zlate medalje za npr. najboljši rezultat pri teoretičnem delu. Vence so nam simbolično dali zaradi dejstva, da je Grčija izvor olimpijad in kot starogrškim olimpijcem so nam na glave posadili tudi vence.

Kaj vse ste doživeli, kje ste bili poleg tekmovalnega mesta?

Tekmovanja so potekala na univerzi v mestu Volos, bivali pa smo v hotelih v vasi Chania, ki je oddaljena 45 minut vožnje iz Volosa (Volos leži  na obali) oz. 1200 m nad mestom. V Grčiji  smo bili deset dni,  tekmovanja so nam razporedili na 4 dni, tako da smo druge dneve imeli prosti čas, razne športne aktivnosti, bili smo na plaži, v muzeju, na kegljanju in biljardu, predzadnji dan smo imeli tudi posebno  zabavo. Skratka, imeli smo tudi  ogromno prostega časa.

Koliko držav se je udeležilo te olimpijade?

Vsega skupaj je tekmovalo 35 držav, med njimi je bila Slovenija prvič.

Kaj ti bo najbolj ostalo v spominu s te olimpijade?

Ves čas je pri Grkih izstopala njihova neorganiziranost, saj smo na vsak avtobus in vsako stvar čakali. Tudi mentor je rekel, da oni niso mogli za pet minut vnaprej vedeti, kaj se bo dogajalo, skratka, njihov čas je raztegljiv, nič se jim ne mudi, ura jih ne priganja.

Kaj bi bilo prav, da bi še izvedeli bralci o tej olimpijadi, mogoče primerjava s športnimi olimpijadami?

Naj poudarim, da srebrna medalja ni drugo mesto in da vse delo temelji na pripravljenosti in dobri volji mentorja, na lastni angažiranosti in seveda velikem vložku staršev, saj  za to ni nobene podpore s strani države.

Čeprav Krištof skromno trdi, da srebrna kolajna na tem tekmovanju ni drugo mesto, je treba poudariti, da gre tukaj za tekmovanje v znanju in ne v športni disciplini. Zato je srebrna kolajna toliko pomembnejša, saj do nje pridejo le prizadevni in organizirani ljudje, ki so pripravljeni žrtvovati tudi noči, da se naučijo opazovati zvezdnato nebo, ki nam lahko veliko pove, če ga prav opazujemo.

Zato Krištofu iz srca čestitamo in želimo, da na začrtani poti uspe.


Katja Završnik

Oglejte si tudi