Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

ZOPET JE ZADIŠALO PO ŠOLI

V januarju je zopet zadišalo po Osnovni šoli Vransko - Tabor. Člani kuharskega krožka so se v torek in sredo zbrali v gospodinjski učilnici, s sabo pa so tokrat prinesli predpasnik, nož, deščico, lupilec, krompir, čebulo in pest suhega sadja ali oreščkov. Njihova prva misel je bila: »Gospa, čebula in suho sadje pa ja ne »pašeta« skupaj! Danes že ne bo nič dobrega!«
Učenci so tokrat kuhali po skupinah. Vsaka skupina si je pripravila svoj obrok in pojedla, kar je skuhala. Dobili so recepte in začeli. Seveda učenci raje kuhajo kot berejo, zato sva jim mentorici Maja Jerman in Nataša Pečovnik z veseljem pomagali. Najprej je bilo treba skuhati glavno jed, nato pa pripraviti še sladico. In smo začeli.

 

Za glavno jed je bilo potrebno sesekljati čebulo ter olupiti in narezati krompir. Čebulo so učenci prepražili,  dodali krompir, rdečo papriko, paradižnikovo mezgo, malo moke, začimbe in vodo. Čez pol ure je bil kuhan slasten krompirjev golaž.

 

Za sladico so učenci potrebovali dve jajci, dodali sladkor, vanilijev sladkor, jogurt, olje, moko in pecilni prašek. To maso so nadevali v pekače za mafine in potrosili z narezanimi oreščki in suhim sadjem.

 

Med kuhanjem in pečenjem so si učenci zapisali in uredili recepte, nato pa pripravili mizo. Postregli so si s krompirjevim golažem in povem vam, da ni prav nič ostalo. Seveda so vsi nestrpno čakali mafine, ki so že lepo dišali. Na koncu so se posladkali še z njimi in s sokom. Sedaj je bilo potrebno samo še pomiti in pospraviti učilnico. Največ dela so imele na koncu gospe čistilke, zato se za njihovo pomoč iskreno zahvaljujemo.

 

Res veseli, zadovoljni in predvsem siti so učenci zapustili šolo. In prav lepo jih je bilo v naslednjih dneh slišati, kako so lahko tudi doma pripravili te jedi. Verjamem, da so bili tudi starši veseli in ponosni (kljub umazanemu štedilniku).

 

Zapisala Nataša Pečovnik.

Oglejte si tudi