Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 18.01.2017

pretežno oblačno
Danes bo v zahodnih krajih delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Drugod bo pretežno oblačno, predvsem v južni Sloveniji bo občasno še rahlo snežilo. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -4 do 2, na Primorskem do 6 stopinj C.
-7°C | -1°C
četrtek, 19.01.2017
-12°C | 0°C
petek, 20.01.2017
-17°C | -1°C
sobota, 21.01.2017
-12°C | 1°C
nedelja, 22.01.2017
-10°C | 0°C
Opozorila
Sreda, 18.1.2017 ob 6h
Do jutri zjutraj bo na Primorskem še pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost od 110 do 140 km/h. Počasi bo slabela jutri čez dan, a bo do večera na izpostavljenih legah v sunkih še lahko presegala hitrost 100 km/h.
-7°C
-1°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Pekli smo marmorni kolač


OSNOVNA ŠOLA

| |
13.11.2013      2:24
A A

Pekli smo marmorni kolač



Deli:

Četrtošolci smo se pri predmetu NIT (naravoslovje in tehnika) pogovarjali o lastnostih snovi. To smo preizkusili tudi v praksi. S peko marmornega kolača smo ugotavljali, kaj se zgodi, če segrejemo maslo, čokolado in še druge sestavine, ki smo jih potrebovali za peko. Naštevali smo, iz katerih sestavin je bila sestavljena naša zmes, in vprašali smo se, ali je mogoče zmes ponovno ločiti. Ob tem pa smo preizkušali tudi svoje kuharske sposobnosti. Na koncu  je sledilo še najboljše – sladkanje.

Učenci 4. a

Kako pa je to potekalo?

Najprej smo se razdelili v pet skupin. Bil sem v skupini s Tjašo, z Lukom in Majo. Imeli smo pet šarkljev in ostale sestavine: 200 g masla, 75 g navadne čokolade, 250 g sladkorja, 4 razžvrkljana jajca, 200 g mehke moke, 1 žlico pecilnega praška, velik ščepec soli, 2 žlički kisle smetane, 1 žličko vaniljevega sladkorja in 1, 5 žlice kakava v prahu. Za preliv smo potrebovali: 85 g navadne čokolade, 3 žlice mleka in 2 žlici medu. Kolač smo pripravili po receptu. Nato smo ga odnesli gospem kuharicam, ki so nam ga spekle. Pekel se je približno 40 minut. Ta čas smo naredili preliv. Ko se je kolač spekel, smo morali počakati, da se ohladi. Po njem smo na koncu prelili preliv. Nato smo si ga razdelili. Bil je zelo dober. Ta dan mi je bil zelo všeč. Kmalu ga bom poskušal speči tudi sam doma.

Jaka Turk, 4. a

V šolo smo prinesli modelčke za marmorni kolač in srnin hrbet. Delo smo si razdelili po skupinah. V vsaki skupini je bilo štiri do pet učencev. Nekaj navodil naša skupina ni razumela, bilo je kar težko. Najprej smo prebrali, katere sestavine potrebujemo in jih nato stehtali. Recept smo morali večkrat prebrati. Na koncu smo dobili učne liste, ki so bili preprosti. Marmorni kolači so se dobro spekli. Ko so bili pečeni in ohlajeni, smo jih polili še s čokoladnim prelivom. Bilo je okusno. Želim si, da bi ga še kdaj jedla.

Lucija Klemen, 4. a

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vransko!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Koledar dogodkov Preglej vse
Januar 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
18.01.2017
Danes ni dogodkov.
26.01.2017 | Kultura
ISKRENA SPOVED

Bodite prvi pri oddaji mnenja.