Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

NA OSNOVNI ŠOLI VRANSKO-TABOR SMO PRAZNOVALI 20 LET EKOŠOLE IN PONOVNO PODPISALI EKOLISTINO

Naša šola v letošnjem šolskem letu praznuje 20 let vključenosti v program Ekošola. Smo ena izmed prvih slovenskih osnovnih šol, ki so se vključile v ta program. Na Brdu pri Kranju sta predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar ter nacionalni koordinator ekošole mag. Gregor Cerar podelila posebna priznanja za 20 let neprekinjene okoljske vzgoje in izobraževanja v mednarodnem programu Ekošola. To priznanje je prejela tudi naša ravnateljica ga. Majda Pikl.

V program Ekošola smo se vključili v šolskem letu 1996/1997. Najprej smo izdelali okoljevarstveni načrt in prehodili vseh sedem korakov, s katerimi smo uvedli načine dela v tem programu. Tako smo v šolskem letu 1997/1998 prejeli prvo zeleno zastavo in takrat slavnostno podpisali ekolistino. Našo zeleno zastavo smo do sedaj potrdili že devetnajstkrat.

Namen naše Ekošole je, da bi se šolarji in celotna šolska skupnost izoblikovali v odgovorne prebivalce svojega ožjega in širšega okolja, da bi krepili odgovoren odnos do sočloveka in do narave, pridobljeno znanje pa prenašali v svoje družine in s tem širili zavest, kako pomembno je takšno sožitje.

Da bi potrdili namero, da bomo svoje poslanstvo nadaljevali tudi v prihodnje, smo 3. 2. 2017 ponovno izvedli 7. korak Ekošole. Ponovno smo podpisali ekolistino, ki smo jo posodobili in na novo oblikovali.

Na našo novo ekolistino smo zapisali, da bomo učitelji, učenci in drugi delavci Osnovne šole Vransko-Tabor:

– razvijali in negovali dobre medsebojne odnose,

– spoštljivo in odgovorno ravnali s hrano,
– skrbeli za lastno zdravje in gibanje,
– spodbujali raziskovanje okolja,
– spoštljivo in skrbno ravnali z živimi bitji,
– skrbeli za urejenost šole in njene okolice,
– zbirali in ločevali odpadke,
– varčevali z vodo, energijo in s papirjem.


V imenu vseh smo ekolistino podpisali: predstavnik učencev Marcel Semprimožnik, predstavnica sveta staršev Marjetka Herodež, ekokoordinatorici Klavdija Kropec in Zlatka Avžner, ravnateljica Majda Pikl, župan občine Vransko Franc Sušnik ter nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem, ki ste kakor koli pomagali pri uresničevanju ciljev Ekošole.

Zlatka Avžner in Klavdija Kropec

Oglejte si tudi