Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Literarni večer 2015: O igri na igriv način

Na Osnovni šoli Vransko-Tabor v novembru že vrsto let razpisujemo literarni in likovni natečaj na temo tedna otroka. Letos je bila ta tema otrokova igra.
Učenci so do novoletnih počitnic pridno ustvarjali in imeli smo težko delo, da smo izbrali najboljše ustvarjalce, ki so si za svoje delo prislužili nagrade in pohvale. Slavnostni zaključek natečaja smo pripravili v četrtek, 12. 2. 2015, ko smo se na literarnem večeru srečali s slovenskim pisateljem Žigo X. Gombačem in ilustratorjem Ivanom Mitrevskim. Dvorana kulturnega doma, ki daje tej prireditvi poseben čar,  je bila spet napolnjena do zadnjega kotička, na kar smo iz leta v leto ponosni.

Prizorišče letošnjega literarnega večera smo uredili kot podstrešje, ki je ponujalo nešteto idej za igranje. V programu je nastopilo veliko število nastopajočih od prvega do devetega razreda. Kot voditelja večera sta se izkazala devetošolca Ajla Džafić, tudi predsednica šolske skupnosti, in Žan Macarol Vrabec. Učenci tretjega, četrtega in šestega razreda so nastopili v vrsti dramskih točk, ki so temeljile na prispevkih in idejah literarnih ustvarjalcev: tako nismo mogli mimo igre s kockami, družabnih iger, sanjarjenja ob igri, plišastih igrač … Sedmošolci so imenitno zaigrali slovensko ljudsko Pegam in Lambergar, ki sta jo v knjigi Živa, vitez in zmaj po svoje poustvarila tudi naša gosta večera. Večer so polepšale tudi male plesalke s svojo baletno točko, zaigrali sta glasbenici Monika Lesjak in Manca Oštir. Člani literarnega krožka so predstavili knjigo naše nekdanje učenke Miše Filač, ki je v lanskem šolskem letu izdala svoj literarni prvenec Mladost v oblakih, na kar smo zelo ponosni.

V nadaljevanju večera je Ajla Džafič izvedla intervju z gostoma. Pisatelj Žiga X. Gombač, ki ga sicer poznamo tudi kot medijsko osebnost, je iskrivo in sproščeno odgovarjal na njena vprašanja, povezana s svojim otroštvom in doživljanjem igre. Svoja razmišljanja je dodal tudi ilustrator Ivan Mitrevski, ki nas je navdušil z umetnostjo risanja, saj je ves čas intervjuja sproti upodabljal vse, o čemer smo se pogovarjali.

Za literarni večer se vsako leto potrudimo skupaj: učenci, mentorji, ki spodbujajo učence pri ustvarjanju, snovalci prireditve in vodstvo šole. Veseli smo, da lahko učence nagradimo z majhnimi pozornostmi in jim tako sporočimo, kako sta za njihov zdrav razvoj pomembna tudi literarno in likovno ustvarjanje. Hkrati smo veseli, ker vsako leto na Vransko pripeljemo zanimive goste, ki pustijo svoj pečat in jih zlepa ne pozabimo.

Ob literarnem večeru je izšla letošnja številka glasila Bela vrana, ki prinaša vse izbrane likovne in literarne prispevke in predstavlja gosta večera.

Verjamemo, da se bomo na literarnem večeru srečali tudi prihodnje leto.

 

Polona Učakar

Oglejte si tudi