Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

KUHINJA PO ŠPANSKO

Učenci izbirnega predmeta španščina Osnovne šole Vransko-Tabor smo se v petek, 14. 6. 2013, z našo učiteljico go. Jerco Novak ter učiteljico go. Tino Dimec Ivanjko zbrali, da bi se naučili skuhati nekaj tipičnih španskih jedi.
Učiteljici sta s seboj prinesli potrebne sestavine za pripravo hrane (zelenjava, sadje, morski sadeži, moka, čaj, meso, jajca …) in nekatere potrebne pripomočke za kuhanje. Večinoma smo jih sicer imeli že v učilnici. Kuhali smo 6., 7. in 8. šolsko uro. Ves čas je bila prisotna tudi ga. Mojca Zavasnik, proti koncu pa se nam je pridružila še ravnateljica ga. Majda Pikl.
Najprej smo pripravili čaj, značilen za državo v Latinski Ameriki. Ga. Tina je najprej pripravila značilno špansko predjed Tapase - dateljne s slanino. Medtem smo učenci rezali meso, čebulo, papriko in paradižnik ter lupili jabolka in krompir. Tako sta počasi nastajali španska tortilja (Tortilla de patatas) ter Paella. Amalia in Elena sva pripravljali kroglice - čokoladne tartufe, nekateri drugi učenci so pripravljali jabolčno/babičino torto (Tarta de manzana/Tarta de abuela).
Ko je bilo vse skuhano in spečeno, smo sedli za mizo, pridružile pa so se nam še pomočnica ravnateljice ga. Polona Učakar, knjižničarka ga. Marija Završnik ter razredničarka 8. a-razreda ga. Martina Zupan Kuserbanj. Začeli smo z dateljni s slanino, nato smo pojedli špansko tortiljo, potem Paello ter na koncu za sladico še babičino torto in čokoladne tartufe. Prvi je vse skupaj poskusil osmošolec Matevž, ki je vedno naš »poskusni zajček«. Na koncu je ostalo še nekaj hrane, zato smo jo učenci lahko vzeli s seboj domov, da so lahko pripravljeno poskusili še naši starši.

Meni osebno se je zdelo kuhanje po špansko izredno zanimivo. Imeli smo se lepo, se zabavali ter se naučili veliko novega. Upam, da to še kdaj ponovimo ter se naučimo narediti še več španskih jedi, lahko tudi kakšno mehiško (mehiška tortilja, Tamale ...) ali latinskoameriško.

Elena Likavec, 8. a-razred OŠ Vransko-Tabor

Oglejte si tudi