Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE NA OŠ VRANSKO-TABOR

V okviru dnevov evropske kulturne dediščine in projekta Dediščina gre v šole smo na Osnovni šoli Vransko-Tabor izvedli kulturni dan na temo 150. obletnice rojstva Lavoslava Schwentnerja. Kulturni dan smo izvedli 29. 9. 2015 na centralni in podružnični šoli.
Najprej nam je  Rok Glavan, antikvar in pripovedovalec zgodb, s pomočjo kamišibaja predstavil življenje in delo Lavoslava Schwentnerja. Tako smo izvedeli, da je bil Schwentner založnik, mecen, kulturni delavec in človek z izostrenim čutom za umetnost. Učenci so naslednjo uro brali dela, ki jih je Schwentner založil. To so bila dela Frana Milčinskega, Otona Župančiča, Antona Aškerca in Dragotina Ketteja. L. Schwentner je bil človek, ki ga je zanimala tudi estetska likovna podoba knjig, zato jo je skrbno načrtoval. Povezoval  se je s priznanimi likovnimi ustvarjalci takratnega časa in  nam tako v estetsko oblikovanih naslovnicah zapustil bogato kulturno dediščino. 

Da bi učenci začutili pomen oblikovanja in likovnega izražanja, so tudi sami  ilustrirali dela, ki so jih ta dan prebrali.  Naš znani krajan je živel v času, v katerem je bila narodna zavest zelo pomembna, kar se kaže predvsem v narodnih motivih, ki se nahajajo v njegovih založniških delih.  Kulturno dediščino, ki nas bogati, smo spoznavali skozi ljudsko pesem, ustvarjalni gib, likovno umetnost, kuhanje, ustvarjanje iz lesa, lepopisje s kaligrafijo, pripovedovanje zgodb, ustvarjanje iz ličja.

Poleg delavcev šole in g. Roka Glavana so sodelovali še nekdanja učiteljica likovne vzgoje na naši šoli ga. Marija Zagoričnik in vranske vezilje: ga. Iva Cizej, ga. Marjetka Kapus, ga. Marija Granda, ga. Pepca Goričan. Vsem zunanjim sodelavcem se še prav posebej iskreno zahvaljujemo, saj so nam pokazali, kako pomembno je ohranjati kulturno dediščino in jo še nadgrajevati s svojimi idejami.


Posebna zahvala tudi vsem sodelujočim učiteljem, ki so v  ta dan  vložili veliko svojega truda in ga tudi kakovostno izvedli. Naš kulturni dan je bil uvod v praznovanje ob obletnici Schwentnerjevega rojstva. Nadaljeval pa se bo v novembru in decembru, ko bomo pripravili razstavo in na dobrodelni prireditvi tudi širši javnosti predstavili, kaj smo delali. 

Utrinke kulturnega dne si lahko ogledate na spodnji povezavi.
https://www.youtube.com/watch?v=k1n6SLvByHI&feature=em-upload_owner                                                                                           

Koordinatorica projekta    
Danijela Jeršič

Oglejte si tudi