Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Aktivnosti projekta »Čutim Evropo« na šoli

V letošnjem šolskem letu je bila naša šola vključena v projekt »Čutim Evropo: učenje evropskih vsebin v podeželskem okolju« v okviru Centra za politološke raziskave na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom.

Učenci sedmih in osmih razredov so bili zelo aktivni pri različnih predmetih in so na zanimiv ter inovativen način spoznavali zgodovino Evropske unije, simbole, vlogo in delovanje institucij ter razvijali kritičen odnos do EU. Spoznali so himne ter nekaj značilnosti držav članic. Bolj natančno so raziskovali Nizozemsko in izdelali plakate, ki so bili razstavljeni v Holandski vasi v Arboretumu Volčji potok. Pisali so eseje na temo »Čutim Slovenijo … čutim EU«, pri čemer so razmišljali o posledicah vključitve Slovenije v EU. Izdelali so tablice z glavnimi mesti držav članic, ki so jih namestili na smerokaz. Le-tega smo slovesno postavili pred glavnim vhodom šole. Učenci razredne stopnje so na stenski črkovni sestavljanki iskali gesla, povezana z EU, najbolj uspešen učenec pa si je pri tem prislužil tudi bogato knjižno nagrado. Med letom je nastajal EU-kotiček, kjer so lahko učenci dobili nekaj informacij o EU.

Vse aktivnosti v zvezi s projektom smo predstavili na zaključni prireditvi »Brati pomeni početi podvige« 25. aprila 2013, ko smo pripravili tudi  mini kulinarični bazar, na katerem so obiskovalci lahko poskusili nekaj tipičnih jedi iz različnih držav. Ob zaključku projekta so se štirje učenci z mentorjem in vrstniki ostalih devetih šol udeležili ekskurzije v Ljubljano, obiskali Hišo EU, se pogovarjali s poslanko v Evropskem parlamentu Romano Jordan, obiskali Državni zbor, izlet pa zaključili z ogledom starega mestnega jedra Ljubljane in Ljubljanskega gradu ter se z ladjico popeljali po Ljubljanici.

Učenci so pridobili veliko novih znanj, predvsem pa so razvijali pozitivna stališča o Evropski uniji in raznolikosti evropskih kultur ter krepili vrednote medsebojnega sobivanja.

Mentorja: Tadeja Zupanc, Jože Toplak

Oglejte si tudi