Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Obiskali smo muzeje na Vranskem

Tudi tretješolci smo zaznamovali rojstvo našega največjega pesnika in si na Ta veseli dan kulture ogledali muzeje na Vranskem. V dopoldnevu smo obiskali kar tri muzeje: muzej motociklov, Schwentnerjevo hišo in etnografsko zbirko v Brodeh. Zahvaljujemo se ZKŠT Vransko in Muzeju motociklov, ki sta nam omogočila brezplačne vstope. Učenci so se ta dan preizkusili v vlogah mislecev, fotografov, risarjev, opisovalcev in merilcev, njihovi vtisi pa so strnjeni v spodnjih poročilih.
V torek, 3. 12. 2013, smo praznovali Ta veseli dan kulture. Najprej smo obiskali muzej motociklov in si ogledali stare dirkalne motorje/motocikle znamk TOMOS, HARLEY DAVIDSON, MOTO GUZZI. Potem smo šli v Schwentnerjevo hišo. Tam smo si ogledali dnevno sobo, kuhinjo, spominsko sobo, Schwentnerjevo sobo, sobo za punce in spalnico. Potem smo odšli do gospoda Ludvika Pikla. Na poti smo videli vranski grb, v katerem je vrana, ki sedi na odsekani smreki. Šli smo mimo občinske stavbe, ki je bila včasih Osetova hiša, in mimo cerkve svetega Mihaela. Nato smo v Brodeh videli graščino. Kmalu smo prišli do etnografske zbirke. Tam smo si ogledali stare kmečke stvari. Videli smo "rifl mašino", šivalne stroje, likalnik, igro marjanca, kolovrat, lesen lopar, zajca za sezuvanje čevljev, šah, pisalni stroj, cepec, mesarski predpasnik, cizo in še druge predmete. Nato smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je šla nazaj v Schwentnerjevo hišo, druga skupina pa je ostala pri gospodu Ludviku Piklu. Ko smo prišli v Schwentnerjevo hišo, smo dobili učni list.  Šel sem v dnevno sobo, rešil naloge in fotografiral.

Filip Roter, 3. b

 

V torek, 3. decembra, sem bil v muzejih. Najprej smo šli v muzej motociklov. Tam sem videl več kot 100 let star motor. Videl sem tudi star dirkalni motor. Potem smo šli v Schwentnerjevo hišo. Tam sem videl dnevno sobo, kuhinjo, kopalnico, spalnico, klepetalnico in spominsko sobo. Videl sem tudi kopalnico in Schwentnerjevo sobo. Po poti do etnografske zbirke sem videl nekdanji krajevni urad, občinsko stavbo, cerkev sv. Mihaela. Potem smo prišli do gospoda Ludvika. Ta nam je povedal vse o kmečkih stvareh. Videl sem "rifl" (perilnik), pisalni stroj, staro omaro, star denar, stare žage in cizo. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo bili pri gospodu Ludviku.

Luka Čater, 3. b

 

Na Ta veseli dan kulture smo šli najprej v muzej motociklov. Tam smo si ogledali dirkalne motorje, lahke dirkalne motorje, motorje znamke Tomos in razstavljen motor Janeza Puha. Ko smo si ogledali motorje, smo šli v Schwentnerjevo hišo. Tam smo si ogledali kuhinjo, shrambo, ki so jo preuredili v spominsko sobo, dnevno sobo, jedilnico, sobo Lavoslava Schwentnerja, kopalnico, klepetalnico, spalnico in sobo za dekleta. Ko smo si ogledali Schwentnerjevo hišo, smo šli h gospodu Ludviku Piklu. Med potjo smo videli nekdanji krajevni urad, na katerem je grb Vranskega. Šli smo mimo nekdanje Osetove hiše, mimo cerkve svetega Mihaela, nekdanjega gasilskega doma, mimo Košeninove hiše.  V Brodeh smo videli graščino. Nato smo prišli do etnografske zbirke. Eni učenci so šli nazaj v Schwentnerjevo hišo, drugi smo ostali pri gospodu Ludviku Piklu. Vsi učenci smo dobili učne liste. Jaz sem morala narisati omelo ter opisati in napisati, kako je sestavljeno. Najbolj mi je bilo všeč pri gospodu Ludviku Piklu, ker sem videla, kako so prali.

Nadja Žuna, 3. b

 

V torek, 3. 12. 2013, smo imeli ta veseli dan kulture. Odšli smo v muzej motociklov. Ogledali smo si stare motorje. Na drugem oddelku so bili dirkalni motorji, imeli so tudi ene najredkejših motorjev na svetu. Potem smo peš odšli v Schwentnerjevo hišo. Tam nam je gospa Katja povedala zanimivosti o vseh sobah v hiši. Hiša je imela razstavo knjig, jedilnico, dnevno sobo in kuhinjo. V zgornjem nadstropju je bila kopalnica, soba za punce, soba za starše in Schwentnerjeva soba. Lavsoslav je imel brata, ki mu je bilo ime Karel. Na koncu smo odšli h gospodu Ludviku. Ogledali smo si stare predmete, ki so jih uporabljali včasih. Gospa Polona nam je povedala, čemu so služili predmeti. Po ogledu smo popili topel čaj. Medtem sem šla po fotoaparat. Razdelili smo se v dve skupini. Eni so ostali pri gospodu Ludviku, drugi pa so odšli v Schwentnerjevo hišo. Rešili smo učne liste. Mi, ki smo bili v Schwentnerjevi hiši, smo bili prej v šoli kot tisti, ki so bili pri gospodu Ludviku. Oni so hodili dolgo do šole. Ko smo prišli, smo odšli na kosilo. Ta dan mi je bilo všeč, ker smo morali razmišljati.

Sara Tehovnik, 3. b

 

V torek, 3. 12. 2013, smo imeli Ta veseli dan kulture. Obiskali smo Schwentnerjevo hišo, nato pa smo šli v muzej motociklov. V Schwentnerjevi hiši smo videli kopalnico, kuhinjo, sobo za dekleta, jedilnico, klepetalnico in dnevno sobo. V muzeju motociklov smo si ogledali različne motorje. V Brodeh pri Ludviku smo videli etnografsko zbirko.

Nik Ciringer, 3. a

 

V torek, 3. 12. 2013 smo imeli Ta veseli dan kulture.

Obiskali smo Schwentnerjevo hišo. Nato smo šli naprej. Prispeli smo do muzeja motociklov. Tam smo videli različne motorje in kolesa. Nato smo šli do nekdanje občinske stavbe, Osetove hiše in Košeninove hiše. Po ogledu teh zanimivih hiš smo pot nadaljevali v Brode. Tam smo videli etnološko zbirko. Spoznali smo, kako so kovači kovali različne predmete, in sicer podkve, sulice, plug. Predstavili so nam, kako so včasih izdelovali čevlje, videli smo tudi veliko orodja, ki je kmetu olajšalo delo. V drugem prostoru smo videli kolovrate, staro posteljo, zajca za sezuvanje čevljev, sani in še veliko drugih predmetov, ki so jih uporabljali včasih. Po ogledu smo spili čaj in pojedli piškote. Vrnili smo se nazaj v Schwentnerjevo hišo, kjer smo reševali učne liste. Dan je bil zanimiv in poučen.

Justina Jerman, 3. a

 

V torek, 3. 12. 2013, smo imeli Ta veseli dan kulture.

Obiskali smo: Schwentnerjevo hišo, muzej motociklov in si ogledali etnografsko zbirko. V Schwentnerjevi hiši smo si ogledali kuhinjo. V kuhinji je bil štedilnik na drva, sito, koledar iz leta 1969, polkrožni del, ki je grel vodo, stensko kredenco, v kateri so bili zelo lepi lončki. Videli smo dnevno sobo. V dnevni sobi niso imeli televizije, imeli so stole in veliko mizo ter zraven mize kavč. Povzpeli smo se v zgornje prostore, kjer smo videli kopalnico. Kopalnica je bila prenovljena, notri je bilo staro ogledalo in zelo lepe ploščice. Videli smo sobo za spanje, kjer je bila stara postelja, ogledalo, posoda za umivanje in posoda za britje. Šli smo v dekliško sobo. Tam so imeli postelje iz kovine, imeli so kavče in mizo. Šli smo v sobo, v kateri je bila skrivna omarica. Imela je skrivne predale. Nato smo si ogledali muzej motociklov. Videli smo športne motorje in vsakdanje motorje. Imeli so motorje na dva sedeža. Zelo so bili čudni. Pot nas je vodila še v Brode, kjer smo si ogledali etnografsko zbirko. Razdelili smo se v dve skupini. Učenci 3. b-razreda so odšli v zgornje nadstropje, učenci 3. a pa smo bili spodaj. Sošolčev dedek, ki nam je opisoval te predmete, nam je razložil, da je kovač moral izdelovati orodje zase in za druge. Šli smo v drugi prostor in tam izvedeli, da so v bučo, ki je bila posušena, nalili vino. Potem smo se skupine zamenjale. V zgornjem nadstropju smo si ogledali, kako so čistili žito. Žito so čistili s košaro ali s strojem. Ogledali smo si še spalnico. Videli smo likalnik, veliko slik, igro fliper, posteljo in omaro s krožniki. Popili smo čaj, se razdelili v skupine in odšli vsak na svojo stran.

Lara Jelen, 3. a

 

V torek, 3. 12. 2013, smo imeli tretješolci Osnovne šole Vransko-Tabor kulturni dan. Na kulturnem dnevu smo si ogledali rojstno hišo založnika Lavoslava Schwentnerja. Učiteljica Katja Završnik nas je popeljala v življenje takrat, ko je Lavoslav bil še otrok. Povedala nam je, da se Lavoslav ni rad fotografiral. V kuhinji smo videli: štedilnik na drva, veliko omaro, v kateri so bile shranjene posode za začimbe, v dnevni sobi je bila miza in ob mizi osem stolov. V tistih časih še ni bilo televizije, zato so si čas krajšali s klepetanjem v klepetalnici. V klepetalnici so bili štirje stoli, mizica in omara s skrivnimi predali. Tudi kopalnico so imeli, a ne tako, kot jo poznamo mi danes. V njej sta bila kad in umivalnik. Soba za punce je bila opremljena z dvema posteljama, nočno omarico, mizo in osmimi stoli. V sobi mame in očeta so bili omara, trije stoli ter ogledalo za ličenje. V Poldetovi sobi je velikokrat prespal Ivan Cankar. Odpravili smo se do muzeja motociklov. Že na vhodu smo vedeli, da bo to nekaj zelo zanimivega. Videli smo ogromno motociklov. V vitrini imajo shranjen motocikel, ki je eden izmed najstarejših na svetu. Videli smo tudi staro kolo. Gospa Nataša nam je povedala, da hranijo veliko motociklov, ki so edinstveni. Izvedeli smo tudi, da nimajo zeleno obarvanega oklepa le vojaški motocikli. V drugi sobi so bili le dirkalni motorji. V etnografski zbirki Ludvika Pikla smo spoznali dela različnih poklicev, in sicer delo kovača, sedlarja, mesarja, čevljarja in delo gasilca. Gospod Ludvik ima zelo bogato zbirko. Na mene je naredila velik vtis rojstna hiša Lavoslava Schwentnerja.

Manca Oštir, 3. a

Oglejte si tudi