Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

OBISKAL NAS JE FRANCE PREŠEREN. Predstava ob slovenskem kulturnem prazniku

8. februar je slovenski kulturni praznik. Z igranimi prizori smo na naši šoli želeli popestriti šolsko prireditev ob omenjenem prazniku. Glavna ideja je bila, da je bil France Prešeren pesniški oziroma jezikovni genij, genij svetovnega formata. Bil je velik svetovljan, izobraženec, svobodomislec. V trajnem in tako častnem spominu nam je ostal zaradi svojih zamisli, pesmi in zaslug za slovenski jezik.
 

V vlogi Prešerna se je izvrstno izkazal Tomaž Vadlan, njegovo neuresničeno ljubezen, Primičevo Julijo, je brezhibno odigrala Amalija Felicijan. V beli srajci s kravato kot nemški uradnik pa je svojo nejevoljo nad Prešernom izkazal Blaž Križnik. Vse niti je v svojih rokah držala voditeljica prireditve Urška Šmajs, ki se je izkazala tudi kot novinarka. Svoje sta dodala še Matevž Križnik in Miša Filač, ki sta recitirala Prešernovi pesmi, in sicer pesem Učenec in Dekletam.

Da bi bila prireditev blizu učencem razredne in predmetne stopnje, so bili dialogi komično naravnani, dogajanje pa je prehajalo iz sedanjosti v preteklost, prav tako tudi besedišče, ki je bilo sestavljeno iz sodobnih besed in fraz ter citatov Prešernovih pesmi.

Velika zasluga gre tudi mentorici mladinskega pevskega zbora gospe Katji Florjančič in učencem pevskega zbora, ki so spet dokazali svojo kakovost in pevsko znanje.

 

Mentorica: Barbara Pertinač

 

Oglejte si tudi