Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Skrb za starejše

Začelo je teči osmo leto, odkar je Naš dom sprejel prve stanovalce. Ko z zadovoljstvom s sodelavkami pripravljamo poročila o delu za preteklo leto, ne moremo mimo ključnih dogodkov, ki so oblikovali naš vsakdan.

Veliki napori, ki smo jih vlagali v izgradnjo in uporabnost nove depandanse, so z blagoslovom v marcu dosegli vrhunec. Ker pa vsebino novi hiši dodajo le ljudje, smo z zasedbo vseh posteljnih kapacitet šele začutili pravi blagoslov te hiše. S številnimi aktivnostmi so se naši stanovalci zabavali, ustvarjali, se učili, družili, razvajali, dodajali nove vsebine in skupaj z delovno terapevtko poskrbeli za pestrost in razgibanost v Našem domu. V starem delu smo na novo oblikovali gospodinjsko skupino, s stalno prisotnostjo socialnih oskrbovalk, ter ji tako dodali nov smisel in namen. Nekaj teh vsebin že pet let naše zaposlene dnevno odnašajo tudi s sabo na domove starejših soobčanov. Cilj, ki smo ga želeli doseči v letu 2012, je bil notranji mir vseh, ki dnevno, tedensko, mesečno, letno prihajajo k nam živet, delat, se zdravit in žal tudi umirat. Le naši stanovalci lahko povedo, če smo cilj dosegli.

Že v zgodnjejesenskem času smo začeli snuti načrte za leto, ki je pred nami. Moči smo, poleg rednega dela, pričeli usmerjati na dve področji: v delo na človeškem potencialu ter v povečano skrb za okolje. Ker je prihodnost domov za starejše v postopnem preoblikovanju v negovalne oaze ter oskrbne skupnosti, bosta to naša aktualna projekta. Okolju, kjer živimo, se bomo pričeli približevati na način kupovanja živil v neposredni okolici, z zeliščarstvom in lastnim vrtom. Velike količine odpadkov bomo s stiskanjem zmanjšali ter z uporabo sončne enrgije še manj obremenjevali naše okolje.

Še vedno so naša vrata široko odprta vsakemu, ki želi s stanovalci deliti trenutek svojega časa. Za te drobne trenutke boste zagotovo tudi vi v zameno dobili notranji mir. Postanite naš prostovoljec!    

Članek napisala Mojca Hrastnik.

Oglejte si tudi