Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

RK - Udejanjamo naša načela

Letošnji teden Rdečega križa, od 8. do 15. maja, še posebej zaznamuje 50 let od temeljnih načel RK. V tem tednu bodo naše krajevne organizacije RK v okviru Postaj RK merile krvne vrednosti in obiskovale starejše, v osnovnih šolah bodo mentorji sprejemali nove mlade člane RK, na več lokacijah v Spodnji Savinjski dolini pa bomo predstavljali defibrilator.

 

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ dva gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik, preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku, ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo. Uporaba je varna, uporablja ga lahko vsak. Z oživljanjem z uporabo AED lahko naredimo toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in reši življenje (povzeto po: http://www.aed-baza.si/kaj-je-aed/).

 

Defibrilatorji so tudi na našem območju javno dostopni in nameščeni na naslednjih lokacijah: Gasilski dom Žalec, Zdravstveni dom Žalec, Občina Žalec, ZKŠT Žalec, RC Cizej Orla vas, Tuš Žalec in Polzela, OŠ Braslovče, PGD Braslovče, Prebold in Gomilsko, Občina Tabor, Občina Vransko,  Zavod sv. Rafaela Vransko, Zdravstvena postaja Prebold, Matjaž Petrovče in predavalnica Hmeljarska ulica 3. Ažuren seznam nameščenih AED najdete na spletni strani: http://www.aed-baza.si/.

Oglejte si tudi