Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

VLOGA FIZIOTERAPEVTA PRI OHRANITVI IN KREPITVI ZDRAVJA

Najverjetneje boste podobnega mnenja, da je naš življenjski slog vse bolj povezan s poklicnimi obveznostmi, vlogo v družini in z vsemi vsakdanjimi opravili v domačem okolju. Naš način življenja je postal zelo odvisen od družbenoekonomskih in socialnih vplivov.

Če se zamislimo, drugače morda res ne gre, če želimo ohraniti svoje življenje v danih okoliščinah čim bolj optimalno oziroma skušamo zadostiti vsem potrebam okolja in družine. Premalo se zavedamo, kako pomembno je gojiti tudi pravilen odnos do sebe, da bomo kljub hitremu tempu življenja ustavili korak in naredili nekaj več za svoje zdravje.

Posamezniku in družbi bi moralo zdravje predstavljati najpomembnejšo vrednoto, da bi ozavestili in stremeli k temu, da zdravje ohranjamo in ga še okrepimo. Predvsem v smislu, kako delovati preventivno, da lahko svoje zdravje ohranimo z vidika zadovoljnega in pozitivnega odnosa do svoje osebnosti.

Kot fizioterapevtka se vse bolj srečujem s problematiko zdravja posameznika, tako v družini kot v družbi.

Namen prispevka je, da se poleg fizioterapevtskega pristopa do posameznika opredelim tudi s tako imenovano dodano vrednostjo pri ohranjanju in krepitvi zdravja. Dodana vrednost je prisotna pri  zdravstvenih težavah (na primer pri degenerativnih obolenjih gibal, obolenjih revmatskega izvora, avtoimunih obolenjih, obolenjih psihosomatskega značaja; zdravstvena stanja kot posledica slabega načina življenja in še mnogo drugih). Da bi preprečili pojav tovrstnih težav ali že prisotnih težav, bi bilo potrebno pomisliti še na druge dejavnike, ki dajejo dodano vrednost našemu zdravju.

Med pomembnejšimi dejavniki so:

-  vnos tekočine v naše telo - pitje vode zelo pripomore k hidraciji telesa in podpori vitalnosti in ohranjanju

   imunskega sistema;

-  vnos določenih mineralov, vitaminov; uravnoteženost v prehrani pri vnosu ogljikovih hidratov, maščob ter

   beljakovin. Pri težavah gibalnega aparata in ohranjanju stabilnega živčnega sistema je pomemben vnos

   vitamina B6 ter mineralov, kot so magnezij, kalij in kalcij;

-  povečan dotok kisika v telo - pri vsakodnevnih naporih in stresnem načinu življenja je nujno potrebna

   obogatitev celic, tkiv in organskih sistemov s kisikom.

Gibanje telesa je širok pojem in zajema zelo različno vrsto športnorekreativnih aktivnosti, tako aerobičnega kot anaerobičnega značaja. Dobrodošel je nasvet fizioterapevta, ki vam bo znal svetovati, katere in kakšne vrste aktivnosti so primerne za ohranjanje in krepitev zdravja pri različnih zdravstvenih težavah v različnih življenjskih obdobjih.

Utrujenost vodi do psihofizičnih posledic, ki zmanjšujejo kvaliteto našega življenja. To so klinični znaki, ki načenjajo imunski sistem in vodijo k najrazličnejšim kroničnim boleznim. Če tukaj omenimo še statično delo ali položaj v določenih poklicih, je nepravilna drža telesa in bolečine v hrbtenici že zelo obremenilni faktor, ki vodi v kronično utrujenost telesa. Vloga fizioterapevta je v tem, da vas educira oziroma poduči o pravilni drži telesa, njegovi stabilnosti, vas nauči pravilnega dihanja ter različnih sprostilnih tehnik telesa in duha.

Masaže so našemu telesu vedno dobrodošle. Masaža je najstarejša metoda z dotikom, ki ima namen vzdrževati vaše zdravje, nuditi dobro počutje ter povečati razpoloženje. Primerne so terapevtske, sprostilne ter energetske masaže. Pomembnost masaže je v podpori limfnega in krvnega obtoka.

 

Pri obravnavi zdravstvenih težav, kjer so prisotne bolečine (na primer pri kroničnih težavah gibalnega aparata; pri težavah po različnih preobremenitvah v sklepih, tetivah, ovojnicah ter mišicah; po poškodbah ter po operativnih posegih), so zelo priporočljive specialne zdravstvene storitve s področja ortopedije in nevrologije. Dodatno lahko z vsemi vrstami elektroterapije, na primer z laserjem, ultrazvokom in vsemi vrstami električnih protibolečinskih tokov, pripomorejo k olajšanju in zmanjševanju različnih vrst bolečin.

 

Pred nami so poletni in dopustniški dnevi, ki so nujno potrebni, da ne pozabimo nase in na svoje zdravje.

 

V juniju in juliju vam v Zasebnih prostorih fizioterapije v Domu sv. Rafaela nudim 20 % popust na vse masaže in zdravstvene storitve.

Zaželjeno je predhodno naročilo, in sicer na tel. 03 703 42 29 ali mob. 051 383 083.

 

 

 

Simona Novak

Oglejte si tudi