Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

PONESREČENIM JE POTREBNO POMAGATI

Vransko, 13. 5. 2015 – Pred Tušem Vransko je dopoldne RKS – Območno združenje Žalec v sodelovanjuz OO RK Vransko ob tednu Rdečega križa pripravilo prikaz uporabe defibrilatorja in temeljne postopke oživljanja. Mimoidoči so z zanimanjem spremljali prikaz in predavateljici zastavljali veliko vprašanj.

 

Predavateljica prve pomoči Martina Lesjak Povše je nazorno prikazala ustrezne postopke nudenja prve pomoči na lutki za učenje z uporabo defibrilatorja. Tisti, ki so se namenili po nakupih, so se prej oglasili še pred stojnico in poskusili oživljanje. Med drugim jih je zanimalo, ali lahko ponesrečenim med oživljanjem zlomimo rebra, kako dolgo je potrebno oživljati in kako uporabljati defibrilator.

 

Več kot 57 % vseh žrtev prometnih nesreč umre v prvih minutah po nesreči, pred prihodom reševalne ekipe. Pri do 85 % smrtnih primerov, ki bi jih lahko preprečili, pride pred prihodom reševalcev zaradi obstrukcije dihalnih poti. Prva pomoč je stroškovno učinkovit, varen in preprost način reševanja življenj v primeru nesreče. Kdor se enkrat nauči, kako pomagati žrtvam prometnih nesreč, razvije potrebno občutljivost do prometne varnosti in tudi sam postane njegov preudaren udeleženec.

Oglejte si tudi