Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Zakaj, kako, kdaj in kje prijaviti začasno prebivališče?

 

Selitve spremljajo človeštvo skozi vso njegovo zgodovino in se izražajo v obliki stalnega ali začasnega preseljevanja oseb, kar je povezano tudi z našim prebivališčem.Tokrat vas bomo seznanili z obveznostjo prijave začasnega prebivališča.

Zakon o prijavi prebivališča določa, da kadar se preselimo na nov naslov in se tam zadržujemo ali začasno prebivamo zaradi dela, šolanja ali drugih razlogov, vendar na tem naslovu nimamo namena stalno prebivati, smo dolžni prijaviti začasno prebivališče.

Državljani Republike Slovenije in tujci, ki imajo veljavno dovoljenje za prebivanje v RS, moramo/morajo sami prijaviti začasno prebivališče v treh dneh od dneva naselitve, če se nastanimo ali začasno prebivamo zunaj naselja stalnega oziroma začasnega prebivališča, in sicer v objektih, kot so počitniške hiše, stanovanja in drugi objekti, če nameravamo v tem naselju prebivati več kot 60 dni. To lahko brezplačno opravimo osebno na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu na območju Republike Slovenije ali prek enotnega državnega portala e-uprava s kvalificiranim digitalnim potrdilom. Prijavo prebivališča pa lahko z našim pisnim pooblastilom opravi tudi tretja oseba. Osebnih dokumentov nam ni treba na novo urejati, saj so na njih naši podatki o stalnem naslovu.

Če prijavljamo začasno prebivališče osebno na upravni enoti ali krajevnem uradu, moramo priložiti veljaven osebni dokument, opremljen s fotografijo, in dokazilo, da imamo pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavljamo. Kot dokazilo, da imamo pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna ali podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni potrebno overjati. Če je nepremičnina, na naslovu katere želimo prijaviti začasno prebivališče, vpisana v register prostorskih enot, nam ni treba dokazovati lastništva nad to nepremičnino, saj te podatke pridobimo na upravni enoti po uradni dolžnosti.

Tujci, ki imate veljavno dovoljenje za prebivanje ali potrdilo o prijavi prebivanja v Republiki Sloveniji, vendar v Republiki Sloveniji nimate prijavljenega stalnega oziroma začasnega prebivališča pri upravni enoti, morate začasno prebivališče prijaviti v treh dneh od dneva naselitve oziroma od vročitve dovoljenja za začasno prebivanje tujca ali potrdila o prijavi prebivanja v Republiki Sloveniji.

Tujci, ki nimate dovoljenja za prebivanje v Republiki Sloveniji in  niste nastanjeni v nastanitvenih objektih, za vstop v našo državo in bivanje pri nas pa ne potrebujete vizuma, se morate prijaviti pri pristojni policijski postaji v roku treh dni po prehodu državne meje oziroma po spremembi nastanitve. V Slovenijo lahko vstopate in bivate največ 90 dni v obdobju 180 dni.

Posamezniku, mlajšemu od 18 let, in posamezniku, ki ni poslovno sposoben, prijavijo začasno prebivališče starši ali skrbniki, oziroma tisti, pri katerih stalno prebiva. V primeru, ko živijo starši ločeno, otroka prijavi tisti izmed roditeljev, ki izvršuje roditeljsko pravico in pri katerem otrok stalno prebiva. Pri tem pa velja izjema za posameznike, ki so mlajši od 18 let, vendar starejši od 15 let, in ki so po drugih predpisih pridobili popolno poslovno sposobnost. Za te posameznike namreč velja, da morajo sami prijaviti začasno prebivališče.

Na upravni enoti  na podlagi veljavnega osebnega dokumenta preverimo vašo identiteto, pravilnost naslova, ustreznost dokazil o pravici do prebivanja na prijavljajočem naslovu ter veljavnost dovoljenja za prebivanje – v primeru, ko prijavlja prebivališče tujec.

V primeru e-prijave začasnega prebivališča lahko na katero koli upravno enoto v Republiki Sloveniji po elektronski poti pošljete elektronsko podpisan in izpolnjen obrazec za prijavo začasnega prebivališča in skenirano dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki ga prijavljate. Tudi v tem primeru na upravni enoti preverimo vašo identiteto, vendar na podlagi uradnih evidenc, pravilnost naslova, ustreznost dokazil o pravici do prebivanja na prijavljajočem naslovu ter veljavnost dovoljenja za prebivanje. Poleg tega pa preverimo še veljavnost elektronskega podpisa. V primeru elektronske prijave prebivališča vam bomo na upravni enoti po uspešnem evidentiranju prijave začasnega prebivališča izdali potrdilo o prijavi začasnega prebivališča in vam ga poslali po pošti.

Zakon določa, da prijava začasnega prebivališča lahko traja največ eno leto. V primeru daljšega začasnega prebivanja moramo obnoviti prijavo začasnega prebivališča v roku osmih dni od poteka trajanja prijavljenega začasnega prebivališča oziroma v osmih dneh od vročitve dovoljenja za začasno prebivanje oziroma potrdila o prijavi prebivanja v Republiki Sloveniji. Ne smemo pa pozabiti, da smo tudi pri obnovi začasnega prebivališča dolžni predložiti dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu. Če v roku osmih dni od poteka trajanja začasnega prebivališča ne obnovimo začasnega prebivališča, se šteje, da nimamo prijavljenega začasnega prebivališča na tem naslovu.


Obstajajo zakonske izjeme, v katerih primerih  prijava začasnega prebivališča ni potrebna za posameznike:
– ki se nastanijo v objektih ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, in  ministrstva, pristojnega za obrambo, in Slovenske vojske, ki so namenjeni za potrebe opravljanja službe;
– ki se nastanijo v bolnišnici ali v drugem zdravstvenem zavodu zaradi zdravljenja;

– ki se nastanijo v zatočiščih za žrtve nasilja v družini;
– ki so pripadniki sil za zaščito, reševanje in pomoč, če na povabilo Republike Slovenije sodelujejo pri odpravljanju posledic naravnih nesreč;
– ki se kot državljani, ki jim je bil priznan ugovor vesti vojaški dolžnosti, zaradi opravljanja nadomestne civilne službe ali drugega predpisanega usposabljanja za zaščito in reševanje, nastanijo v objektih organizacij, ki to službo ali usposabljanje izvajajo.

 

Ob tem bi vas radi opozorili, da posameznik, ki ima stalno prebivališče in eno oziroma več začasnih prebivališč, na upravni enoti določi oz. sporoči naslov za vročanje. Kot naslov za vročanje lahko določimo le naslov, na katerem imamo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. V kolikor kot naslov za vročanje določite naslov začasnega prebivališča, pa vam nato to poteče, vi pa ga ne obnovite, se za naslov za vročanje šteje naslov vašega stalnega prebivališča. Priporočamo, da se na pošti pozanimate glede preusmeritve poštnih pošiljk.

 

Na koncu naj  izkoristim priložnost, da skupaj s sodelavci UE Žalec želim vsem vašim občanom in občankam prijetne novoletne praznike in srečno 2016.

 

 

                                                                                                           Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi