Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

Prvomajski prazniki in javne prireditve

V času prvomajskih praznikov imamo navado, da obiščemo kar nekaj javnih prireditev. Na predvečer 1. maja se po tradiciji prižigajo kresovi, včasih tudi ognjemeti, sam praznični dan pa se začne s tradicionalnimi budnicami, organizirani so razni pohodi, jurjevanje, proslave in še kaj.

Pravica do mirnega zbiranja in javnih zborovanj na javnih shodih in javnih prireditvah je ustavna pravica, ki ima po Zakonu o javnih zbiranjih dve komponenti, in sicer pravica vsakogar, da organizira zborovanja, prireditve, ter pravica vsakogar, da se le-teh udeleži.

 

Čeprav sta zbiranje in udeležba po zakonu svobodni, pa je organiziranje shodov in prireditev vezano na določene zahteve in omejitve. Pri organiziranju prireditev se organizatorji soočate s številnimi izzivi in zakonskimi določbami.

 

Javna prireditev je vsako organizirano zbiranje oseb zaradi izvajanja kulturne, športne, zabavne, izobraževalne ali druge aktivnosti tako, da je udeležba brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopna vsakomur. Na javno prireditev se vabi z vabili preko sredstev javnega obveščanja, s plakatiranjem na javnih mestih in podobno.

 

Zakon razlikuje med javnimi prireditvami, ki jih je potrebno le prijaviti pri pristojni policijski postaji, in javnimi prireditvami, za katere je potrebna izdaja dovoljenja na pristojni upravni enoti. Razlika je v naravi prireditve. Za velike športne dogodke in članska tekmovanja v prvi državni ligi v kolektivnih športih, prireditve na cesti, prireditve v začasnih gradbenih objektih (npr. šotor, tribuna, oder ...), prireditve, na katerih se uporablja nevarne predmete ali kurijo kresovi oz. izvede ognjemet, sodelujejo živali ali se pričakuje več kot 3000 obiskovalcev, je potrebno pridobiti dovoljenje upravne enote. Pri policijski postaji je potrebno prireditev prijaviti 5 dni pred dnevom prireditve, organizator pa prejme le potrditev prijave. Vlogo s prilogami za izdajo dovoljenja morate kot organizator na upravni enoti vložiti najmanj 10 dni pred dnevom prireditve. Vlogo najdete na spletni strani http://e-uprava.gov.si/storitve/pridobiVlogo.esju?id=1328. Upravna enota vam izda dovoljenje za organiziranje prireditve v obliki odločbe. Za vse shode in prireditve velja, da je prijava obvezna. Edina izjema so prireditve, za katere zakon določa, da jih ni treba prijaviti (npr. spontani ulični nastopi, svečanosti ob rojstvu in poroki, prireditve, na katere se udeleženci vabijo poimensko, jubileji in podobna zbiranja).

 

K vlogi je potrebno priložiti podrobnejšo opredelitev kraja, časa, trajanja, programa prireditve oz. načina varovanja, soglasje lastnika prireditvenega prostora ali dokazilo o lastništvu ter dokazilo o obvestitvi lokalne skupnosti (pristojne občine) o prireditvi. Glede na prireditev pa je potrebno priložiti še dovoljenje za čezmerno obremenjevanje okolja s hrupom (izda ga krajevno pristojna občina), dokazilo o tehnični brezhibnosti naprav oz. varni uporabi predmetov, če se uporabljajo na prireditvi (prireditveni šotori, lunaparki), dovoljenje za zaporo ceste s prometno tehnično dokumentacijo, če je zaradi prireditve potrebno prepovedati, omejiti oziroma preusmeriti promet (izda krajevno pristojna občina za lokalno cesto oz. Direkcija RS za ceste za državno cesto), izjavo veterinarske organizacije, če bodo sodelovale živali, dogovor o zagotovljeni nujni medicinski pomoči, izjavo zdravstvenega delavca, da bo na prireditvi zagotavljal prvo pomoč in dokazilo o njegovi strokovni usposobljenosti, elaborat izvedbe ognjemeta, skico prireditvenega prostora, soglasje lastnika ceste za uporabo ceste.

 

Če še ne veste, kam bi se odpravili za prvomajske praznike, obiščite spletno stran http://e-uprava.gov.si/e-uprava/shodiUE.euprava, kjer so objavljene vse prijavljene javne prireditve in javni shodi.

 

V imenu sodelavcev Upravne enote Žalec in svojem imenu vam želim sončne in prijetne prvomajske praznike.

   

                                                            Simona Stanter, načelnica UE Žalec

Oglejte si tudi