Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Skupščina Gasilske zveze Žalec

V dvorani Doma kulture Braslovče je minuli petek potekala 61. skupščina Gasilske zveze Žalec, ki vključuje vsa gasilska poveljstva spodnjesavinjskih občin, razen Občine Prebold, ki ima svojo Gasilsko zvezo.
Za uvod v skupščino so poskrbeli Dobroveljski fantje, ki so zapeli državno himno, nato pa še dve pesmi. Udeležence, med katerimi je poleg delegatov in drugih gasilcev bilo tudi veliko gostov, na čelu s predstavnikom GZ Slovenije Antonom Žuntarjem, je pozdravil predsednik GZ Žalec Edvard Kugler, ki je po izvolitvi organov skupščine tudi podal  poročilo o delovanju zveze v lanskem jubilejnem letu. S svojimi poročili pa so celovito sliko delovanja in aktivnosti GZ Žalec  podali še ostali poročevalci.

V svojem poročilu se je  Edvard Kugler najprej dotaknil jubilejnega leta, ki je bilo nadvse bogato s prireditvami in z dogodki, poudaril pa je tudi, da so vse zastavljene cilje in naloge uspešno opravili, za kar gre velika  zasluga posebej oblikovanim delovnim skupinam, ki so s svojim aktivnim in prizadevnim delom zapolnile mozaik vseh dogajanj v jubilejnem letu. Ob vsem tem  so svoje  redno delo uspešno opravljale  tudi vse  komisije, ki delujejo v okviru Zveze. Svoje poslanstvo je dobro opravila  komisija za zgodovino požarnega  varstva, ki nenehno skrbi  za dopolnjevanje  gradiva v njihovem gasilskem muzeju. Tako kot tudi sicer so  bile pri svojem delu  zelo uspešne tudi mladinska  komisija, komisija za delo s članicami, ki zelo dobro sodeluje s tovrstno komisijo GZ Prebold, komisija za delo s starejšimi gasilci in gasilkami … in vse ostale komisije, ki delujejo na  operativnem področju pod vodstvom poveljnika GZ  Davida Krka. V nadaljevanju svojega poročila  je predsednik Edvard Kugler spomnil  še na izobraževalno  dejavnost in uspehe njihovih tekmovalnih ekip,  ki dosegajo vrhunske rezultate na področju mladine (kviz, orientacija), mladinskih in članskih tekmovanjih, pokalnih tekmovanjih tako v Zvezi kot tudi v Savinjsko-Šaleški regiji in celo na nivoju  GZ Slovenije. Kot je dejal, gre zahvala za to vsem mentorjem, poveljnikom društev in drugim, ki so skrbeli, da so  bile ekipe dobro pripravljene in tako so tudi dosegle dobre rezultate. V nadaljevanju je izpostavil še komisijo za izobraževanje, ki je izobrazila tudi lani veliko gasilcev (442), kar zagotavlja tudi uspešnost intervencij. K temu prispeva  v največji meri tudi  njihova   dobra opremljenost in gasilska tehnika. Skoraj  vsako leto katero od gasilskih društev v GZ prevzame novo vozilo ali celo obnovljen gasilski dom. Lani so nova gasilska vozila predali namenu v  PGD Vrbje, Ložnica, Žalec, Ločica ob Savinji. V PGD Trnava so dobili novo motorno brizgalno. Z obnovljenima domovoma pa sta svoje delo obogatila PGD Vrbje in PGD Trnava. 

V  minulem letu so  gasilci  GZ Žalec imeli skupaj 191 intervencij. Od tega so imeli 51 požarov na objektih,  27 v naravnem okolju, 14 na prometnih sredstvih in  5 drugih požarov (komunalni zabojniki, kmetijski stroji …). Kar 20-krat so intervenirali ob prometnih nesrečah ter 48-krat ob zaprositvi za tehnično pomoč. Poleg tega so imeli 5 intervencij ob  nesrečah z nevarnimi snovmi, 9 zaradi vremenskih pojavov oziroma njihovih posledic, 7-krat  so sodelovali pri iskanju pogrešanih oseb in pri pomoči, 3-krat pri poplavi ter enkrat  pri delovni nesreči. 

Po podanih poročilih  in razpravi so delegati skupščine potrdili še program dela in finančni plan za letošnje  leto, ki se bistveno ne razlikuje od prejšnjih let, z izjemo lanskega, ko je bil zaradi  jubileja  program še nekoliko razširjen. Svoj delež k obogatitvi skupščine so nato  s svojimi nagovori, mislimi in pohvalami  pridali še gostje iz  GZS, predstavniki gasilskih zvez, župani spodnjesavinjskih občin iz Tabora, Žalca in Braslovč in še nekateri. Skupščina pa se je zaokrožila še s podelitvijo odlikovanj in priznanj.

Gasilsko odlikovanje  III. stopnje so prejeli: Jože Strožič, Anton Štefančič in Jože Verdev, odlikovanje  II. stopnje   Mirjana  Lovrek in Janko Potočnik ter  odlikovanje  I. stopnje  Sabina Sorčan in Dušan  Zabukovnik.  Gasilsko  plamenico II. stopnje  so prejeli: Janez Divjak, Igor Dobrišek, Boštjan Lešnik, Zdenko Lukež, Štefan Ozvaldič, Marjetka Pantner in Anže Tašker, gasilsko plamenico I.  stopnje pa Damjan Sorčan. Poleg teh priznanj so tokrat podelili tudi 80 spominskih plaket 60 let GZ Žalec.

Na sliki: Z zasedanja skupščine                                                    T. T.

 

 

 

Oglejte si tudi