Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Ob svetovnem dnevu prve pomoči, ki so ga letos obeležili z Rdečim križem izgubili dva sodelavca

Ljubljana, 15. 9. 2014; Pot k osveščanju o pomenu varnosti v cestnem prometu se je za 30-letnega Miho, inštruktorja varne vožnje in 17-letno Laro, mlado demonstratorko, s tragičnim dogodkom zaustavila. V soboto je Avto-moto zveza Slovenije v okviru preventivno izobraževalnih aktivnosti Družinska ura pripravila dva dogodka: prvega v okviru Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti, kjer so v sodelovanju z Rdečim križem v projektu Pomagaj prvi! potekale predstavitve nudenja prve pomoči in drugega v sklopu prireditve na Gorenjskem.

V zadnjih desetih letih so pri treh osnovnih poslanstvih Avto-moto zveze Slovenije, ki so vleka in pomoč na cesti, moto-šport ter preventiva in izobraževanje, izgubili že 4 sodelavce.

Že četrtič v zadnjih letih je odneslo brežino potoka Bolska, preko katerega vodi most do AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, najverjetneje v trenutku, ko je nanj zapeljalo službeno vozilo. To je bilo v Avto-moto zvezi Slovenije namenjeno za  ocenjevanje kakovosti oziroma varnosti cestišč v projektu EuroRAP.

Generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Robert Štaba je povzel, da »Na prometno varnost vplivajo trije dejavniki: skladnost vozila, ravnanje voznika in cestišče. Z gotovostjo lahko trdim, da je bilo vozilo usklajeno in da je voznik ravnal ustrezno. Zadnji element pa ni izpolnjeval potrebnih varnostnih kriterijev, da bi se nesreča lahko preprečila.«

Povzeli so predvidevanja o dogajanju tistega dne – sodelavca sta se iz Celja odpravljala na Družinsko uro na Gorenjsko, med potjo sta nameravala opraviti postanek na Vranskem, kjer se v Centru varne vožnje hranijo pripomočki za izvedbo preventivnih aktivnosti. Potrdili so, da do zgradbe pri poligonu očitno nista prišla, saj ju nadzorne kamere niso zaznale. Ostali podatki so javnosti znani.

»Sodelovanje AMZS v različnih projektih  EuroRap, EuroTest in EuroTap je pripomoglo, da smo slovenski prometni infrastrukturi postavili ogledalo pod kotom, kot jo gledajo v prometno bolj razvitih državah, to pa lahko pripomore k posodobitvi prometne infrastrukture. Žal smo pri tem izgubili dva sodelavca.« je zaključil Štaba.

V AMZS so ponovno izrekli zahvalo vsem sodelujočim v iskalno-reševalni akciji, ki je potekala na relaciji VRANSKO-TREMARJE – celotno povodje reke Bolske in v nadaljevanju reke Savinje : prostovoljnim  gasilskim društvom Vrbje, Griže, Petrovče, Drešinja vas, Levec, Šempeter, Žalec, Prebold, Matke, Sveti Lovrenc, Šešče, Latkova vas, Kaplja vas, Groblja, Vransko, Prekopa, Ločica pri Vranskem, Kapla, Pondor, Ojstriška vas, Loke, Babno, Ostrožno; številnim domačinom in prostovoljcem, vodstvu in Policijski postaji Žalec, poklicni gasilski brigadi Celje in OKC PU Celje.

Ob tragičnem dogodku so v AMZS odprli žalni knjigi in ponovno izrekli globoko sožalje svojcem in bližnjim. Vpis v žalni knjigi je možen med 8. in 16. uro v veliki sejni dvorani Avto-moto zveze Slovenije na Dunajski 128 v Ljubljani.

                                             Mateja Lavrič 

Oglejte si tudi