Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Novosti Zakona o tujcih

Januarja so se začele uporabljati določbe novele Zakona o tujcih, ki prinašajo določene novosti. Nekatere najpomembnejše smo zajeli v nadaljevanju. Hkrati velja omeniti, da sta stopila v veljavo tudi Pravilnik o spremembah Pravilnika o načinu ugotavljanja zadostnih sredstev za preživljanje v postopku izdaje dovoljenja za prebivanje in Pravilnik o spremembah Pravilnika o načinu izdaje dovoljenja za prebivanje, načinu zajemanja prstnih odtisov in načinu označitve prenehanja dovoljenja za prebivanje, ki določa nove prošnje.

 

Spremenjen je način dokazovanja zadostnih sredstev za preživljanje tujca. Tujec, ki je državljan tretje države, zadostnih sredstev za preživljanje ne more več dokazovati s pogodbo, s katero mu druga fizična ali pravna oseba izplačuje določen znesek za preživljanje (pogodba o preživljanju). Sredstva, s katerimi lahko tujec dokazuje izpolnjevanje pogoja zadostnih sredstev za preživljanje, so, poleg sredstev, ki jih tujec zagotavlja sam z delom, s pravicami iz dela ali zavarovanja, z dohodki iz premoženja ali kapitala, s socialnimi transferji itd., še štipendija in sredstva na računu, odprtem pri banki ali hranilnici v Republiki Sloveniji ali tujini. Če tujec zadostna sredstva za preživljanje dokazuje izključno s sredstvi na računu, mora njihova višina zadoščati za čas nameravanega prebivanja tujca in njegovih družinskih članov v Sloveniji, v primeru izdaje dovoljenja za stalno prebivanje pa najmanj za pet let.

 

Možnost izkazovanja sredstev s pogodbo o preživljanju še vedno velja za državljane EU in njihove družinske člane ter za družinske člane slovenskih državljanov.

 

Novosti so na področju združevanja družinskih članov. Tujec, ki želi v Sloveniji združiti družino, mora imeti izdano dovoljenje za stalno prebivanje oziroma začasno prebivanje, ob dodatno uvedenem pogoju, da tujec zadnje leto prebiva na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje in da ima dovoljenje za začasno prebivanje izdano z veljavnostjo najmanj enega leta. Pomembno je, da se v enoletni rok veljavnosti tega dovoljenja šteje tudi obdobje, ko je tujec v Sloveniji prebival na podlagi potrdila o vloženi prošnji za izdajo ali podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje, ki velja kot dovoljenje za začasno prebivanje.

 

Razširjeni so tudi razlogi, zaradi katerih lahko na Upravni enoti Žalec tujcu zavrnemo prošnjo. Prošnja se lahko zavrne v primeru, če obstajajo razlogi za domnevo, da tujec ne bo prebival v Sloveniji. Izjema je v primeru, ko je tujec s strani delodajalca, s sedežem v Sloveniji, v času delovnega razmerja napoten na delo oziroma izvajanje storitev v drugo državo članico EU. Prav tako se prošnja lahko zavrne, če se ugotovi, da obstajajo resni razlogi za domnevo, da utegne biti tujec v času svojega prebivanja v Sloveniji žrtev trgovine z ljudmi.

 

Pomembna novost je tudi ta, da se v obdobje za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje všteje tudi čas prebivanja tujca v Sloveniji na podlagi potrdila o vloženi prošnji za izdajo prvega dovoljenja za začasno prebivanje v Sloveniji, torej od dneva, ko tujec vloži prošnjo za prvo prebivanje.

 

Tujci, ki jim je izdan vizum D (vizum za dolgoročno bivanje), morajo imeti v času prebivanja v Sloveniji prijavljeno začasno prebivališče. Na področju vizumov se podrobneje opredeljuje časovna veljavnost vizuma za dolgoročno bivanje, pri čemer poleg zgornje meje časovne veljavnosti vizuma D (najdlje za eno leto) določa tudi spodnjo mejo veljavnosti vizuma D (dalj kot 90 dni). Hkrati se dopolnjujejo posamezne kategorije tujcev, ki se jim vizum D lahko izda, in pogoji, ki jih morajo tujci izpolnjevati. Dodali so se razlogi za zavrnitev izdaje in prenehanje vizuma D.

 

Marca bomo na upravni enoti pričeli izdajati potrdila o prijavi prebivanja za državljane držav članic Evropske unije in njihove družinske člane ter družinske člane slovenskih državljanov, na novem dopolnjenem obrazcu, ki bo vseboval poleg dosedanjih podatkov (ime in priimek, datum rojstva, državljanstvo, spol, veljavnost izkaznice, vrsta dovoljenja, pristojni organ in datum izdaje) tudi naslov prebivališča tujca v Sloveniji.

 

Hkrati bi vas radi seznanili, da se določbe, ki se nanašajo na izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, ki jih bomo izdajali na upravni enoti, pričnejo uporabljati 1. septembra 2015. Državljani tretjih držav, ki bodo v Slovenijo prišli z namenom zaposlitve, samozaposlitve ali dela, ne bodo več potrebovali dveh dovoljenj, saj bo enotno dovoljenje nadomestilo tako dovoljenje za prebivanje kot tudi delovno dovoljenje. Izjema od enotnega dovoljenja je le dovoljenje za sezonsko delo, in sicer za čas do 90 dni, saj v tem primeru državljani tretjih držav po novem ne bodo več potrebovali dovoljenja za prebivanje oz. enotnega dovoljenja.

 

Simona Stanter, načelnica UE Žalec

 

Oglejte si tudi