Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

NAPOTKI PRED POTOVANJEM – preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov

Glavni potovalni dokument, s katerim slovenski državljan izkazuje svojo istovetnost v tujini, je potni list. S potnim listom lahko potujete v vse države, medtem ko je krog držav, kamor lahko potujete z osebno izkaznico, omejen. Vozniško dovoljenje, bančne ali davčne izkaznice niso veljavni potovalni dokumenti.

 

Z veljavno osebno izkaznico lahko potujete v Albanijo, Avstrijo, Andoro, na Azore, v Belgijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, na Ciper (razen S dela Cipra), Češko, v Črno goro, na Dansko, v Estonijo, Finsko, Francijo, Grčijo, Hrvaško, Irsko, Islandijo, Italijo, na Kanarske otoke, v Latvijo, Litvo, Liechtenstein, Luksemburg,  Madžarsko, Makedonijo, na Malto, v Monako, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, San Marino, Slovaško, Srbijo, Španijo, Švedsko, Švico in Veliko Britanijo.


Priporočamo vam, da ob načrtovanju dopustov v tujino pravočasno preverite, ali imate ustrezen in veljaven dokument za potovanje, pa tudi, kakšni so pogoji vstopa v državo, kamor potujete. Določene države pogojujejo vstop na svoje ozemlje s tem, da mora biti potovalni dokument veljaven vsaj še določeno časovno obdobje (za Turčijo npr. še vsaj pol leta) ali s predhodno izdajo vize. Kateri dokument boste izbrali za svoje potovanje (kot tudi ostale pomembne informacije o varnosti in pogojih potovanja), lahko preberete na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve.

 

Trenutno je čas izdelave potnega lista pet, osebne izkaznice pa štiri delovne dni. V času dopustov se lahko ta rok zaradi povečanega števila vlog tudi podaljša. Za doplačilo je možna tudi prioritetna izdelava dokumentov. To pomeni, da če vlogo oddate na upravni enoti najpozneje do 11. ure, je vaš osebni dokument izdelan še isti dan in ga lahko prevzamete na Upravni enoti Celje. V primeru, da vlogo oddate po 11. uri, dokument praviloma dobite naslednji delovni dan na upravni enoti, kjer ste vložili vlogo. Vloga za izdajo osebnega dokumenta se lahko vloži le osebno.

 

Tudi otrok, ki potuje v tujino, potrebuje za prehod meje svoj potni list oz. osebno izkaznico (če se v državo lahko potuje tudi z osebno izkaznico). Potovanje z rojstnim listom ni mogoče.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice za otroka vložijo njegovi starši oz. zakoniti zastopniki na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu. K vlogi za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je potrebno predložiti v uničenje star dokument (če ga je otrok že imel) in fotografijo otroka v velikosti 3,5 x 4,5 cm oz. ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji. Otrok, ki je starejši od 8 let, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Ob izdaji biometričnega potnega lista po dopolnjenem 12. letu starosti otroku odvzamemo na upravni enoti tudi dva prstna odtisa. Ne pozabite preveriti veljavnosti potovalnih dokumentov otrok, saj se ti izdajajo s krajšo veljavnostjo (zgolj 3 leta ali 5 let), kot za odrasle osebe (10 let).


Posebne zahteve, poleg zahteve po veljavnem potnem listu ali osebni izkaznici, lahko veljajo tudi za otroke, ki potujejo sami ali z odraslim, ki ni njihov zakoniti skrbnik, ali s samo enim od staršev. Morda bo otrok za potovanje potreboval soglasje oz. pooblastilo, ki ga podpišejo njegovi starši, drugi od staršev ali zakoniti skrbniki. Pogosto je potrebno, da je pooblastilo podpisano in overjeno na upravni enoti oz. pri notarju. Trenutno ni predpisov EU, ki bi urejali to področje – vsaka država EU sama odloči, ali bo zahtevala takšne dokumente. Preden se otrok odpravi na pot, preverite vse informacije o potrebnih dokumentih za vstop v državo, v katero bo otrok potoval.

 

Na potovanju se vam žal lahko zgodijo tudi precej neprijetne situacije, npr. da  pogrešite, izgubite ali vam nekdo ukrade vaš potni list ali osebno izkaznico. V tem primeru ste to dolžni naznaniti čim hitreje, najkasneje pa v roku 8 dni na kateri koli upravni enoti,  če se vam to zgodi v tujini, pa najpozneje v 30 dneh na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini oz. v roku 8 dni po prihodu v Slovenijo. Prijava na policijski postaji ne zadošča, opustitev naznanitve pa je dejanje, ki lahko privede do zlorabe vašega dokumenta in vaše identitete ter hkrati prekršek, za katerega je predpisana globa. Prav tako je pomembno, da dokumenta, ki ste ga naznanili kot pogrešanega, ukradenega ali izgubljenega, pa ste ga ponovno našli, ne uporabljate več, saj imate lahko pri prehodu meje težave.

 

Svetujemo vam, da se, kadar ostanete brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, obrnete na najbližje diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Slovenije. Za prihod domov vam bodo izdali potni list za vrnitev. K vlogi za izdajo potnega lista za vrnitev morate predložiti dve fotografiji.

 

Če pa boste potovali z lastnim vozilom, preverite veljavnost svojega vozniškega dovoljenja in tehnično brezhibnost vozila. Večina evropskih držav priznava slovensko vozniško dovoljenje, nekatere pa izrecno zahtevajo mednarodno dovoljenje. Koristne informacije in nasvete za potovanje z avtomobilom boste našli na spletnih straneh AMZS, kjer vam lahko izdajo tudi mednarodno vozniško dovoljenje.

 

Vsem tistim, ki nameravate na potovanje vzeti svojega hišnega ljubljenčka, priporočamo, da si preberete informacije o potovanju z živalmi na straneh Veterinarske uprave RS.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na  telefonski številki 03 703 28 20, ki je  odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

Na koncu naj vam zaželim le še prijetno in brezskrbno potovanje.                                                                     

 

 

Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi