Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Kdo je voznik začetnik in kakšni so pogoji za pridobitev statusa voznika začetnika

Zakon o voznikih določa, da je voznik začetnik vsak voznik motornega vozila do dopolnjenega enaindvajsetega leta starosti in voznik motornega vozila v obdobju dveh let od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil, ne glede na to, ali je bilo pridobljeno v Republiki Sloveniji ali v tujini. Prav tako je  voznik začetnik tudi voznik motornega vozila v obdobju dveh let od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A ali B, čeprav ima že vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G več kot dve leti.

 

Na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji (ni krajevne pristojnosti) bomo vozniku začetniku izdali vozniško dovoljenje na podlagi njegove vloge, ki jo mora podpisati sam pred uradno osebo, in v nadaljevanju predloženih prilog in pogojev:

 

-       telesno in duševno zmožen voziti vozilo, kar dokaže z veljavnim zdravniškim spričevalom (spričevalo mora biti izdano s strani dispanzerja oz. centra medicine dela, prometa in  športa, ki ima koncesije za tovrstne zdravniške preglede); 

-       opravljen vozniški izpit pred pristojno izpitno komisijo (teoretični in praktični del), kar bo upravna enota pridobila iz uradnih evidenc po uradni dolžnosti; 

-       če bo priložil ustrezno fotografijo velikosti 35 x 45 mm v črno-beli ali barvni tehniki, ki kaže njegovo pravo podobo in ni retuširana (uporaba digitalnih  fotografij bo možna, ko bo vzpostavljena  tehnično–tehnološka možnost);

-       če je dopolnil predpisano starost za vožnjo vozil (odvisno od kategorije vozil, npr. B-kategorija 18 let, A1-kategorija 16 let …).

 

Voznik začetnik bo ob izdaji vozniškega dovoljenja imel skupne stroške v višini 21,41 evra, kar vključuje upravno takso v višini 18,14 evra in obrazec vozniškega dovoljenja v višini 3,27 evra.

 

Vozniško dovoljenje bomo na upravni enoti izdali upravičencu s statusom voznika začetnika z veljavnostjo do dopolnjenega 21. leta starosti oz. za dobo dveh let po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja (če je oseba vozniško dovoljenje pridobila npr. pri 22 letih, je voznik začetnik prvi 2 leti od pridobitve, če pa je oseba pridobila vozniško dovoljenje pri 18 letih, je voznik začetnik do dopolnjenega 21. leta starosti).

 

Voznik začetnik, ki ima v Sloveniji prebivališče in je v Sloveniji opravil vozniški izpit in pridobil vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A ali B, mora opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. Ta program mora opraviti tudi imetnik vozniškega dovoljenja, ki je pridobil slovensko vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A ali B na osnovi veljavnega vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini, če je od izdaje tega vozniškega dovoljenja minilo manj kot leto dni, in v državi, kjer je pridobil vozniško dovoljenje, ni opravil programa za voznika začetnika.

 

Na upravni enoti vozniku začetniku hkrati ob izdaji vozniškega dovoljenja izdamo tudi karton voznika začetnika za spremljanje dodatnega usposabljanja. Nanj izvajalci programa potrjujejo opravljene obveznosti. Program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov določa  Pravilnik o programih dodatnega usposabljanja voznikov in programu usposabljanja izvajalcev programa. Vsebuje vadbo varne vožnje ter skupinsko delavnico o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa. Seznam organizacij, ki izvajajo program dodatnega usposabljanja, najdete na spletni strani http://www.avp-rs.si/seznami-in-kontakti/seznam-izvajalcev-s-podrocja-voznikov/.

Voznik začetnik lahko program dodatnega usposabljanja opravi po najmanj štirih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja, vendar najkasneje do izteka statusa voznika začetnika. Stroške programa dodatnega usposabljanja za voznika začetnika plača udeleženec sam.

 

Vozniško dovoljenje bomo vozniku začetniku podaljšali na upravni enoti, ko bo opravil program prej navedenega dodatnega usposabljanja, pri čemer bo moral predložiti staro vozniško dovoljenje, potrjen karton voznika začetnika, v primeru zdravstvenih omejitev veljavno zdravniško spričevalo, novo fotografijo 35 x 45 mm in plačilo upravne takse in obrazca v višini 7,81 evra.

Izpostavljamo, da lahko na upravni enoti vozniku začetniku podaljšamo največ enkrat veljavnost vozniškega dovoljenja za obdobje, potrebno za izpolnitev predpisanih obveznosti, vendar ne več kot za eno leto. Če predpisanih obveznosti tudi v tem roku ne izpolni, mu bomo na upravni enoti izdali novo vozniško dovoljenje le, če ponovno opravi vozniški izpit. V tem primeru ponovno postane voznik začetnik.

 

Hkrati bi voznike začetnike radi opozorili, da se prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja izreče vozniku začetniku, če v času statusa voznika začetnika doseže ali preseže sedem kazenskih točk, kot tudi v primeru, da ima v organizmu alkohol. Tovrstni vozniki namreč v cestnem prometu ne smejo imeti nič alkohola v krvi oz. izdihanem zraku.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki 03 713 51 20, lahko pa nam pišite tudi na e-naslov ue.zalec@gov.si

 

Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi