Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Kdaj zamenjati osebne dokumente?

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste se morali identificirati z osebnim dokumentom na različnih krajih: v banki, pri podpisu pogodbe, pri prehodu meje, nakupu vozila itd. Osebni oz. identifikacijski dokument je javno veljavna listina, opremljena s fotografijo, ki jo je izdal državni organ (npr. osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje, orožni list). Dolžnost vsakega polnoletnega državljana s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji pa je, da ima veljaven tovrstni dokument.

 

Svoj identifikacijski dokument morate menjati po poteku obdobja, za katerega vam je bil izdan, ali v primeru, da ste spremenili osebno ime ali naslov stalnega prebivališča in kadar je vaš dokument prenehal veljati (npr. zaradi naznanitve pogrešitve, izgube ali tatvine, uničenja). Svoje osebne dokumente pa ste dolžni urediti tudi v primeru, ko se je preimenovala ulica, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče.

 

Novo osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje si morate urediti v roku 30 dni od nastale spremembe, novo prometno dovoljenje pa v roku 15 dni od spremembe. Osebe, ki imate orožno listino, ste dolžni to storiti v roku 8 dni. Pristojni upravni enoti morate izročiti orožno listino, da vanjo in v evidence vpiše nastale spremembe (sprememba prebivališča ali sedeža, osebnega imena, imena pravne osebe, če fotografija v orožnem listu ali evropski orožni prepustnici ne kaže več imetnikove prave podobe, je orožna listina poškodovana ali obrabljena ali če iz kakšnega drugega razloga ni več uporabna).

 

Vlogo za izdajo osebne izkaznice, potnega lista ali vozniškega dovoljenja lahko oddate le osebno na kateri koli upravni enoti ali na krajevnem uradu upravne enote v Sloveniji (izjema je izdaja orožne listine, kjer velja krajevna pristojnost). Za izdajo osebne izkaznice ali potnega lista otroka zaprosi njegov zakoniti zastopnik, otrok pa mora biti ob vlogi navzoč po dopolnjenem osmem letu starosti, saj je njegov podpis sestavni del vloge. Po dopolnjenem 12. letu starosti pa se odvzameta tudi dva prstna odtisa za izdelavo biometričnega potnega lista.

Ob vložitvi vloge boste morali izkazati svojo identiteto tako, da priložite star potni list, osebno izkaznico, vozniško dovoljenje ali orožni list. Če tega dokumenta nimate, pa drug identifikacijski dokument. Priložiti morate fotografijo velikosti 3,5 x 4,5 centimetra, ki mora biti primerne kvalitete za biometrično obdelavo, ali e-fotografijo.

 

                                                                                              Simona Stanter, načelnica UE Žalec

 

 

Oglejte si tudi