Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Kako ustanoviti društvo

Neuradni viri pravijo, da so društva in združenja na Slovenskem obstajala že v 14. stoletju, saj naj bi o tem obstajali zapisi, ki omenjajo delovanje cerkvenih bratovščin, ki so nastale v zvezi z opravljanjem verskih obredov. Kasneje naj bi se razvile cehovske organizacije kot posebna združenja rokodelcev v mestih in trgih. Delovala naj bi na osnovi društvenih norm, ki so bile zbrane v društvenih redih – društvenih pravilih. Na območju Upravne enote Žalec je trenutno ustanovljenih 475 društev, vsako leto pa se jim pridružijo nova, v letu 2013 je bilo registriranih 24 novih, prenehalo pa jih je 15.

Danes ureja delovanje društev Zakon o društvih, ki določa, da je društvo samostojno in nepridobitno združenje, ki ga ustanoviteljice oziroma ustanovitelji, skladno s tem zakonom, ustanovijo zaradi uresničevanja skupnih interesov.

 

V koliko ste tudi vi tisti, ki bi želeli ustanoviti društvo, za to potrebujete najmanj tri poslovno sposobne fizične ali tri pravne osebe. Ne glede na navedeno pa gospodarska družba ne more ustanoviti društva, ki ima v temeljnem aktu določeno dejavnost, ki jo gospodarska družba opravlja kot svojo dejavnost. Ustanovitelji na ustanovnem zboru sprejmejo sklep o ustanovitvi in temeljni akt društva (običajno je to statut). Član društva lahko postane vsakdo, ki izpolnjuje vnaprej določene pogoje v temeljnem aktu.

 

Z določitvijo načina upravljanja društva je predvsem treba zagotoviti izvrševanje vseh funkcij, ki so nujne za upravljanje društva. Te pa so odločanje, izvrševanje odločitev, zastopanje in predstavljanje, nadzorstvo ter zagotavljanje društvene discipline. Za izvrševanje vseh funkcij lahko društvo oblikuje različne organe (zbor, predsednik, izvršilni odbor, nadzorni odbor, disciplinska komisija) ali pa funkcije porazdeli med zbor članov in predsednika. V temeljnem aktu društva se določi tudi prevzemnika premoženja v primeru prenehanja delovanja društva. Prevzemnik je lahko drugo društvo ali nepridobitna pravna oseba, ki je registrirana v Republiki Sloveniji. V nobenem primeru premoženje društva ne more biti razdeljeno med člane društva.

 

Vlogo za registracijo društva poda zastopnik na upravni enoti, kjer bo društvo imelo sedež. Obrazec lahko dobite na upravni enoti, dostopen pa je tudi v elektronski obliki na spletni strani https://e-uprava.gov.si/storitve/pridobiVlogo.esju?id=120. Hkrati pa bi vas radi opozorili, da pridobitev statusa društva v javnem interesu podeljujejo pristojna ministrstva in ne upravne enote, za katera veljajo posebni pogoji.

 

K vlogi za registracijo morate priložiti zapisnik ustanovnega zbora, ki mora vsebovati kraj in čas ustanovnega občnega zbora, navedbo navzočih ustanoviteljev, sklep o ustanovitvi društva, sklep o sprejemu temeljnega akta in sklep o izvolitvi prvih organov, en izvod temeljnega akta oz. statuta društva, seznam ustanoviteljev z osebnimi podatki, naslov sedeža društva (to je poslovni naslov, kjer društvo prejema pošto), osebne podatke zastopnika društva, način zastopanja in meje pooblastil za zastopanje, če društvo zastopata dva zastopnika, ter podatke o (nepridobitnih) dejavnostih društva in predlog za glavno (nepridobitno) dejavnost.

 

Bistven poudarek delovanja društva je nepridobitnost, to pomeni, da ni oziroma ne sme biti osnovni namen ustanovitve društva pridobivanje dobička, temveč nekaj drugega (npr. varstvo okolja, varstvo človekovih pravic, razvoj športa, razvoj kraja, varovanje zdravja, skrb za socialno ogrožene, varstvo pred naravnimi nesrečami, spodbujanje kulture, umetnosti itd.). Nepridobitnost se torej nanaša na namen ustanovitve, kar pa ne pomeni, da društvo ne sme izvajati nobenih pridobitnih dejavnosti, to je proti plačilu prodajati svojih izdelkov ali nuditi svojih storitev. To lahko počne, vendar pa pridobitne dejavnosti ne smejo biti njegove edine dejavnosti.

 

Na primer v društvu, ki se ukvarja s športno dejavnostjo, je njegov osnovni namen popularizacija in razvoj športa med mladimi z namenom zdravega načina preživljanja prostega časa. To društvo pa lahko opravlja tudi pridobitne dejavnosti, kot so npr. strežba pijač (od tega točenje pijač na stojnicah na prireditvah), druge športne dejavnosti (od tega organiziranje in promocija športnih dogodkov), vendar je pri tem potrebno upoštevati predpise s področja davkov. Glede obveznosti društva z davčnega vidika lahko preverite spletno stran Davčne uprave RS http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_od_dohodkov_pravnih_oseb_pojasnila/zavezanec_za_davek_rezident_nerezident_in_obseg_davcne_obveznosti/obveznosti_drustva_davcni_vidik/.

 

Na koncu bi radi spomnili vse tiste, ki že imate ustanovljena društva in ste spremenili sedež društva, naslov sedeža društva, zakonitega zastopnika ali temeljni akt, da morate o tem obvestiti upravno enoto v roku 30 dni od spremembe. Hkrati pa bi radi opozorili še na to, da v kolikor društvo spreminja temeljni akt, mora pridobitne dejavnosti, ki jih že ima navedene v temeljnem aktu, uskladiti s standardno klasifikacijo dejavnosti. Vsem društvom želim veliko prijetnega druženja in uspešno uresničevanje idej.

 

Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi