Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Kaj lahko overimo na upravni enoti?

Zagotovo ste se že znašli v dilemi, kje morate overiti (potrditi) podpis, dokument ali kopijo pri notarju, ali zadostuje upravna overitev na upravni enoti.

V Republiki Sloveniji lahko v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku  na kateri koli upravni enoti opravite overitev lastnoročnega podpisa, prepisa ali kopije, ne glede na kraj bivanja. Takšna overitev je enakovredna notarski overitvi lastnoročnega podpisa, prepisa ali kopije, vendar je namenjena zgolj uporabi v upravnih postopkih.

Lahko se vam npr. zgodi, da morate predložiti določeno listino (npr. šolska spričevala za vpis na fakulteto), vendar tega ne želite posredovati v originalu, zato lahko predložite kopijo te listine ali listino v prepisu. Vendar vam mora v tem primeru uradna oseba na upravni enoti potrditi istovetnost kopije. V nekaterih primerih pa je potrebno izkazati istovetnost podpisa osebe na dokumentu, npr. pri prenosu lastninske pravice pri nakupu avtomobila (pooblastilo), pri izjavi lastnika, da lahko na njegovem naslovu registrirate podjetje ipd.


S pomočjo overitve pridobi podpis, prepis ali kopija dokumenta dokazno vrednost, saj overitev predstavlja uradno potrditev pristnosti.  Uradno potrditev lahko opravi tudi notar, že nekaj let pa overitve izvajamo tudi na upravnih enotah.


Z overitvijo lastnoročnega podpisa se potrdi njegova pristnost, z overitvijo prepisa ali kopije pa istovetnost prepisa ali kopije z izvirno listino. Pri čemer vas bi radi opozorili, da v nobenem primeru s tovrstnimi overitvami ne potrjujemo resničnosti podatkov v listini.


Če želite, da vam na upravni enoti uradnik potrdi istovetnost vašega podpisa na listini, se boste morali podpisati pred njim ali priznati podpis na listini kot vaš. Uradnik nadalje ugotovi še vašo istovetnost, kar ugotovi na podlagi veljavne javne listine, ki jo je izdal državni organ (npr. osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje, biometrično dovoljenje za prebivanje). Izjema velja v primerih, ko vas uradnik osebno pozna. Overitev podpisa se potrdi na izvirni listini z navedbo datuma overitve, oznake, s katero je overitev podpisa evidentirana pri organu, z navedbo vrste in oznake osebnega dokumenta ter s podpisom uradne osebe in z žigom. Postopek na upravni enoti vpišemo v evidenco overitev.

 

Pri overitvi prepisa ali kopije uradnik skrbno preveri kopijo dokumenta z izvirno listino, in sicer tako po vsebini kot tudi v pravopisu. Če je listina poškodovana ali ima kakšne zunanje karakteristike, mora to uradna oseba vnesti v prepis. Če se prepis ali kopija v celoti ujemata z izvirnikom, ju s potrdilom overi in overitev vpiše v evidenco. V potrdilu o overitvi se navede oznaka, datum overitve, število pol oziroma listov izvirne listine in prepisa ali kopije, potrdilo podpiše in odtisne žig.

 

Pri overitvi listine, na kateri se bo overil vaš podpis, morate biti osebno prisotni. Lahko pa kdor koli prinese kopijo listine za overitev, skupaj z izvirno listino, razen v primerih, ko želite overiti svoj osebni dokument.

 

Za overitve podpisa, kopije ali prepisa boste odšteli  3,00 evre, za overitve podpisa na garantnem pismu pa 5,00 evrov.

Poudarili bi radi, kot je zapisano že zgoraj, da velja upravna overitev zgolj v upravnih postopkih. V kolikor  potrebujete potrditev pristnosti listine zaradi sodelovanja v drugih postopkih (na primer vpis v zemljiško knjigo, sodni postopki …), boste morali obiskati notarja, saj je potrebna notarska overitev.


Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15. ure.
Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišite na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

Simona Stanter

načelnica

Oglejte si tudi