Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

GRADNJA NEZAHTEVNIH IN ENOSTAVNIH OBJEKTOV

V Zakonu o graditvi objektov je definirano, da je nezahteven objekt konstrukcijsko manj zahteven objekt. Enostaven objekt pa je definiran kot konstrukcijsko nezahteven objekt, ki ne potrebuje posebnega statičnega in gradbenotehničnega preverjanja, ni objekt z vplivi na okolje. Že uvodoma je potrebno poudariti, da tovrstni objekti niso namenjeni bivanju. Npr. kmetijsko-gozdarski objekti, kot so kmečka lopa ali vrtne lope, ni možno uporabljati za prebivanje oz. kot vikend hiše.

 

To so preprosti objekti, ki pa se med sabo razlikujejo. Pomembna je njihova velikost. Investitorji morajo biti pozorni oz. morajo vedeti, da je treba za nezahteven objekt pridobiti gradbeno dovoljenje (čeprav po poenostavljenem postopku), medtem ko ga za enostaven objekt ni treba. Kljub temu je tudi za enostaven objekt treba pridobiti soglasje ustreznega soglasodajalca, če njegova umestitev posega v območja varovalnih pasov ali varovana območja in ne sme biti v nasprotju s prostorskim aktom, ki ureja območje, na katerem želi investitor postaviti željen objekt. Investitorji lahko oz. morate navedeno preveriti na pristojni občini.

Kaj spada med nezahtevne in enostavne objekte, opredeljuje Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje. Vsem tistim, ki vas podrobneje zanima, kaj sodi v predmetno skupino objektov,  priporočamo, da preberete prej citirano uredbo, ki jo lahko najdete na naslednji povezavi: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED6200. V nadaljevanju so zajeti nekateri najpogostejši primeri nezahtevnih in enostavnih objektov.


Nadstreški za avtomobile, garaže, drvarnice, zimski vrtovi, pokrita skladišča, razne ute, vetrolovi, letne kuhinje in podobni objekti majhnih dimenzij v pritlični, enoetažni izvedbi spadajo med nezahtevne objekte, če imajo površino do vključno 50 m2. Če so manjši, s površino do vključno 20 m2, spadajo med enostavne objekte.


Objekti za rejo živali so enoetažni objekti s površino do vključno 100 m2 in ribogojnice do prostornine vključno 2.000 m3 spadajo med nezahtevne objekte (na primer hlev, svinjak, staja, kobilarna, čebelnjak ipd.).

Pomožni kmetijsko-gozdarski objekti so namenjeni kmetijski pridelavi, gozdarskim opravilom in vrtnarjenju (na primer kozolec, pastirski stan, kmečka lopa, silos, kašča, grajen rastlinjak, zbiralnik gnojevke, vinska klet ipd.). Med enostavne objekte spadajo stavbe pritlične enoetažne izvedbe in imajo površino do 40 m2, med nezahtevne pa, če imajo površino do vključno 150 m2 in so visoke do vključno 6 m. Med enostavne objekte spadajo tudi stolpni silosi, če so visoki do 5 m, z višino od 5 do 10 m pa med nezahtevne. Noben zbiralnik gnojevke ne spada med enostavne objekte, med nezahtevne objekte pa spadajo zbiralniki do prostornine vključno 1.000 m3. Dvojni kozolci toplarji do površine 40 m2 spadajo med enostavne objekte, med nezahtevne pa do površine vključno do 150 m2.


Objekti za kmetijske proizvode in dopolnilno dejavnost s površino do vključno 80 m2 (skupno) spadajo med nezahtevne objekte. Sem spadajo npr. zidanice, sušilnice, oljarne, mlini ipd.

 

Stranke nas pogosto sprašujejo, ali lahko oz. pod kakšnimi pogoji lahko postavijo ograjo ali podporne zidove (škarpe). Ograja spada med nezahtevne objekte, če je višja od 2 m in nižja od 3 m. Ograja višine vključno do 2 m je enostaven objekt, za katerega je potrebno upoštevati zgoraj navedeno. Podporni zid (škarpa) kot konstrukcija med dvema višinama zemljišča, ki preprečuje zdrs zemljine, spada med nezahtevne objekte, če je njegova višina do 1,5 m. Zanj potrebujemo gradbeno dovoljenje po poenostavljenem postopku. Če je njegova višina do 0,5 m, spada med enostavne objekte in zanj gradbenega dovoljenja ne potrebujemo. Seveda je potrebno upoštevati tudi v tem primeru že zgoraj navedene pogoje. Če je podporni zid višji od 1,5 m, spada med manj zahtevne objekte in zanj potrebujemo gradbeno dovoljenje z ustreznimi projekti, podobno kot za hišo. Posebno pomemben je statični izračun in izračun debeline zidu z načrtom armature, da zid zdrži pritisk zemljine za sabo.

 

Investitorji zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo nezahtevnega objekta vložite na predpisanem obrazcu, ki ga dobite na Upravni enoti Žalec, ki je tudi pristojna za izdajo gradbenega dovoljenja.

 

Zahtevi je potrebno priložiti:

  • tloris, značilni prerezi (profili), pogledi oz. oblikovanje objekta in terena;
  • prikaz lege objekta na zemljišču, tako da je razviden njegov tlorisni položaj in oblika na zemljiškokatastrskem prikazu v merilu 1 : 500 ali 1 : 1000, z navedbo odmikov objekta od parcelnih mej sosednjih zemljišč;
  • soglasja pristojnih soglasodajalcev, če se gradi v območju varovalnega pasu gospodarske javne infrastrukture (npr. vodovod, kanalizacija, ceste, plinovod, električno omrežje) ali varovalnih območij (npr. kulturna dediščina, naravovarstveno območje) ali soglasje lastnikov sosednjih zemljišč, glede na lego in vrsto objekta ter prostorski akt;
  • dokazilo o pravici graditi, če ta pravica še ni vpisana v zemljiško knjigo (npr. notarsko overjena  pogodba s predlogom za vpis v zemljiško knjigo).

Pri pristojnem soglasodajalcu je vlogi za izdajo soglasja treba priložiti prikaz lege objekta na zemljišču in značilne prereze. Dobro je vedeti, da prikaze lahko izdelate investitorji sami.

 

V primeru dodatnih informacij vas vabimo na Upravno enoto Žalec. Lahko nas pokličete  na tel. št. 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov: ue.zalec@gov.si.

 

 

Simona Stanter, načelnica               

Oglejte si tudi