Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

FESTIVAL EVERGRINOV IN DRUGE GLASBENE PRIREDITVE

S tem člankom zaključujem  spomine na vsakoletne prireditve, ki so se dogajale v poletnih mesecih v Podgradu. V prejšnjih dveh informatorjih sem opisal prireditve »Kmečke igre« in »Večer slovenske kuhinje« ter »Kmečko tombolo«. V tem sestavku bi rad  obudil spomine na najbolj elitno prireditev, ki je potekala kar štiri leta zapored in jo je prenašala takratna Televizija Ljubljana na prvem programu, to je FESTIVAL EVERGRINOV.

Na to prireditev me veže veliko lepih spominov, saj smo s to prireditvijo naredili veliki preskok v kvaliteti naših drugih prireditev. Želeli smo, da prireditev, ki jo spremlja cela Slovenija, poteka brezhibno. Veliko dela smo imeli z ureditvijo prireditvenega prostora, kjer je bilo prostora za 500-600 sedežev. Naše mize so bile pogrnjene z belimi prti, ki smo jih kupili oz. smo si jih izposodili, na prtih so bili še rdeči prtički. Na mizah so bili šopki iz poljskega cvetja in stekleni kozarci. Za to priložnost smo obnovili naše točilne pulte in povečali pult za postrežbo s prehrano.

Potrebno je bilo obnoviti oder za nastopajoče. Še danes se z zahvalo spominjam  Gustija Pikla,  ki nam je vedno brezplačno pomagal pri postavitvi prireditvenih odrskih kulis. Čeprav pozno, vendar še enkrat: "Hvala, Gusti!" Sam sem se nervozno prestavljal po celem prireditvenem prostoru in komaj čakal, da pride kakšen znanec, ki bo rekel: "Kako čudovito ste to pripravili." Vsaka taka pohvala me je polnila z energijo, ki jo je težko razložiti. Ja, skoraj zaljubljen sem bil v te prireditve.

V mladosti sem igral kitaro in spremljal v zabavnem ansamblu številne takratne pevske zvezdnike v Budvi, Dubrovniku, Virpazarju, Svetem Štefanu itd., doma pa igral z več ansambli: Savinjski kvintet, ansambel Rudija Bardorferja in drugimi, zato so me glasbene prireditve še posebej privlačile.

Ko to pišem, govorim o prvi organizaciji festivala, ko nismo imeli s televizijci nobenih izkušenj. Bili smo skoraj zgroženi, ko se je zgodaj dopoldne pripeljal poln avtobus z njihovo ekipo - od scenaristov, »lučkarjev«, tonskih tehnikov in še bi lahko našteval. Takoj po prihodu te ekipe bi nas skoraj šok, saj so nam sporočili, da naša električna napeljava ne zadostuje za prenos te prireditve. Ni nam preostalo drugega, kot da mrzlično iščemo agregat, ki bo imel vsaj 80 kW. Po skoraj pregorelem telefonu je sodelavcu Izlakarju uspelo dobiti agregat pri nekem celjskem gradbenem podjetju. Ko smo ga pripeljali na prireditveni prostor, je nastal problem s hrupom. Če je sila, se človek hitro znajde. V našem primeru smo šli v gozd, nasekali smrekove veje, cel agregat prekrili in tako zmanjšali hrupnost.

Na prireditvenem odru se je razporejal festivalski ansambel, na dvorišču so se začele pojavljati znane osebnosti slovenske glasbe, kot so: dr. Urban Koder, Jure Robežnik, Mojmir Sepe, Bojan Adamič in drugi. Sledila je popoldanska tonska vaja. Na oder so pričeli prihajati pevke in pevci v toaletah, ki jih prej nismo bili navajeni. V zraku je bilo nekako svečano vzdušje, kamor koli si pogledal, si videl znane osebnosti, ki si jih prej lahko gledal samo preko ekrana: Rafka Irgoliča, Marjano Deržaj, Majdo Sepe, Ota Pestnerja, Eldo Viler, Edvina Fliserja, Alfija  Nipiča, Alenko Pinterič, Vito Mavrič in še druge. Kot moj gost je pel tudi poznani beograjski pevec Djordje Marjanovič, ki sem ga prej spremljal na koncertih po Črnogorskem primorju.

Prva festivalska prireditev na Vranskem je bila z obiskovalci napolnjena do zadnjega kotička. Nikoli nisem na Vranskem videl toliko večerne garderotoalete in urejenih pričesk ter nekakšnega mirnega kavarniškega vzdušja kot na teh naših prireditvah. Takoj po končanem festivalu smo se dogovorili z Urbanom Kodrom, Mojmirjem  Sepetom in Juretom Robežnikom, da bomo to prireditev nadaljevali tudi v naslednjih letih.

Festival evergrinov je tako postal ena od  petih velikih  letnih prireditev. 

Ne smem pozabiti na prireditev »Cvetlična noč«, ki je bila v vrsti vsakoletnih prireditev nekaj posebnega, saj je bila posvečena ženskemu spolu. V našem društvu smo imeli komisijo za ocenjevanje urejenosti domačij in ocenjevanje ocvetličenosti naših stanovanj. Ta komisija je vsako leto obšla vse zaselke in sam trg Vransko, priznanja pa so se podeljevala na tej prireditvi. Še sedaj se pozna minulo delo te skupine, saj se je z ocenjevanjem porajala tekmovalnost. Prvo leto se je podelilo 15 priznanj, skozi leta pa smo prišli tudi do številke 200. Ocvetličenost se je pojavila na vsakem oknu in hvala bogu, da se to nadaljuje.

Iz te bogate turistične aktivnosti se je skozi vsa ta leta obdržal le pustni karneval. Bile so še občasne prireditve, kot so »Krčmarska noč«, modne revije, prvo tekmovanje harmonikarjev itd.  To tradicijo je z bogato programsko vsebino nadaljeval gospod Roman Brglez s svojimi »Vranskimi poletnimi večeri«, nadaljuje pa Klub mladih Vransko z Aleksandrom Reberškom, ki je dvodnevni dogodek razdelil na »Vranski poletni večeri« in »Vransko Summer night«.

Želim jim veliko organizacijskih uspehov in dobre publike.

 

                                                                        Vlado Rančigaj

Oglejte si tudi