Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Zlata Tone in Frida Leskovšek iz Čepelj

Idilično okolje vikenda z vinogradom v Čepljah pri Vranskem je bilo v soboto prizorišče praznovanja zlate poroke, ki sta jo v krogu svojih najdražjih proslavila Frida in Tone Leskovšek. Cerkveni obred je bil v braslovški župnijski cerkvi, ki ga je opravil domači župnik Milan Gosak, civilnega pa sta pod brajdo pri vikendu opravila matičar Henrik Krajnc in župan občine Vransko Franc Sušnik.

V nagovoru je bilo povedano veliko dobrega in lepega o slavljencih. Med drugim, da življenje jemlje Tone kot »ene štenge«, po katerih hodimo gor in dol, ob tem pa lahko napravimo veliko dobrega ali pa tudi ne.

Tone se je rodil pred 74 leti v Podvrhu, preden pa je postal zasebni avtoprevoznik, je bil traktorist v KZ Braslovče. Tam se je zagledal v nekaj let mlajšo Kosovo Frido in ker je bila ljubezen obojestranska, sta se veliko družila, kar je pripeljalo do logičnega zaključka, poroke. Svoj prvi skupni dom sta si uredila v Podvrhu, potem sta se vselila v stanovanje v Braslovčah, a želela sta si svojo hišo, kar jima je tudi uspelo.

V nov dom v Parižljah pa se nista vselila sama, takrat je bila z njima že hčerka Irena. Medtem ko je bil Tone avtoprevoznik, je Frida delovna leta vse do upokojitve nabirala v tovarni nogavic na Polzeli. Ko je hči odrasla, se je poročila in starše razveselila z vnukom Gregorjem in vnukinjo Katjo. Mlada družina ima svoj dom v domači hiši, kjer v slogi pomagajo drug drugemu. Zemljišče, kjer stoji sedaj vikend, sta kupila leta 1971. Bilo je zapuščeno, polno trnja in plevela, preko česar se je razraščala podivjana trta. Z veliko vztrajnosti in ljubezni sta postavila vikend, posadila vinograd in ustvarila, kot pravita, raj na zemlji. Tukaj so zanju morje in toplice, drugega ne potrebujeta.

Ob njunem prazniku so jima vsi po vrsti zaželeli predvsem zdravja in veliko skupnih srečnih dni. 

 

T. Tavčar

Oglejte si tudi