Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

TOMBOLA

Ko sem se pred mnogimi leti, tam nekje 1982. leta, peljal neke sončne nedelje po Savinjski dolini, sem moral zaustaviti avto, ker je bila pred avtopoligonom v Šempetru nepredstavljiva gneča. Na vprašanje, kaj se dogaja, sem izvedel, da je na poligonu tombola. To je bilo moje prvo srečanje s to prireditvijo, ki me je popolnoma prevzela, saj se je govorilo, da je bilo na tej tomboli od 15.000 do 20.000 obiskovalcev.

V najožjem krogu sodelavcev smo začeli razmišljati, kako bi še mi organizirali takšno prireditev, ki je bila vezana na izredno velika predhodna finančna vlaganja in zelo komplicirano organizacijo, ki bi zadostovala takratnim predpisom o igri na srečo. V razmišljanju in omahovanju je kot strela prišla ideja, mislim, da jo je izrekel dober sodelavec Franci Izlakar: »Zakaj pa ne bi organizirali kmečke tombole, če vsako leto organiziramo kmečke igre?« Ja! To je tisto, kar smo nekako vsi čakali. Našli smo odlično vsakoletno prireditev.

Obiskali smo gospoda Žerdonarja, vodjo šempetrske tombole, ki nam je obljubil sodelovanje in organizacijsko pomoč. Začele so se resne priprave. Oblikovali smo spisek dobitkov in jih preko sodnega cenilca ovrednotili. Dobitki so bili konj, vol, krava, prašiči, polna skrinja ozimnice, zajci, kokoši, kmetijski pridelki itd. Moram povedati, da smo se pri izbiri dobitkov večkrat do solz nasmejali, ko smo razmišljali, kako se bodo obnašale fine damice ali pa gospodje, ko bo na prireditvenem prostoru dobil svinjo ali jagnje ali kaj podobnega. Spominjam se tombole leta 1985, ko je neka fina gospa iz Žalca zadela na tomboli kravo. Kar sami si predstavljajte njeno zadrego, ko ji je vodja tombole izročil povodec s kravo. K sreči smo preko ozvočenja takoj našli primernega kupca, ki je nato kravo odpeljal v svoj hlev.

Na tej tomboli je bil glavni dobitek konj lipicanec. Moram povedati, da je bil nakup konja kar prava umetnost. Pristanek za odprodajo so nam sporočili šele po tem, ko smo jim v pisni obliki pojasnili, da je to velika prireditev, ki bo dvignila ugled tudi Kobilarni Lipica. Na soboto pred nedeljsko prireditvijo so na Vransko pripeljali konja v spremstvu dveh uslužbencev kobilarne. Eden je bil živinozdravnik, ki mi je izročil rojstni list in spričevalo konja z imenom Majestozo. V njem so bile tudi vse rodovne vezi z ocenjevalnim listom, na katerem so bile ocene za temperamentnost, učljivost, poslušnost, vsega drugega se ne spominjam več. Kar z nekim strahom in spoštovanjem sem pogledal to plemenito žival, ki me je s svojimi velikimi očmi, odeta v svojo karakteristično belo dlako, radovedno opazovala. Po vprašanju živinozdravnika, kam bomo namestili konja, bi me skoraj kap. Nihče od nas se ni spomnil, da bi se dogovorili za  prenočitev konja. Čudeži se dogajajo! V tistem trenutku se je mimo pripeljal »Gmajnarjev« Tona. Ker sem vedel, da ima dober hlev, sem ga prosil, če prenoči našega lipicanca. Malo je pomislil in nato rekel: »Lahko ga peljete v naš hlev, ampak samo pod pogojem, da bo ostal tudi potem v naši "štali".« Za srečen dogovor smo popili »špricer« in konja odpeljali.

Nedelja, že ob peti uri nisem mogel več spati. Skrbelo me je vreme in cela izpeljava prireditve. Že dopoldne se je čutil povečan utrip v kraju. Po 12. uri so se začele vleči kolone vozil in udeležencev tombole.

Prostor med bazenom in Podgradom je bil nabito poln, po ocenah ok. 6000 obiskovalcev. Tombolska prireditev je bila izpeljana tako, kot mora biti, zanimivost te tombole pa je bila, da je glavni dobitek, konja lipicanca, dobila oseba iz iste družine, kjer je prenočil, in da je konj ostal na istem privezu.

Veselica po tej tomboli je bila izjemna, saj so igrali »Slaki« in ansambel »Šok« iz Ljubljane. Ko se v mislih vračam v to opisano preteklost, me spomin nenehno vleče na številne starejše občane Vranskega, ki so ogromno pripomogli k uspehom prireditev, saj so z nami, ki smo bili mlajši, radi sodelovali, nam svetovali in aktivno pomagali.

                                                                                                                                                                          Vlado Rančigaj

Oglejte si tudi