Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Srečanje družin s proslavo ob 25. obletnici

V dvorani kulturnega doma na Polzeli je minuli petek potekala proslava v počastitev slovenskim družinam ob 25. obletnici neoddaje orožja in 25. obletnici Manevrske strukture Narodne zaščite. Vsakoletno srečanje družin, ki so v času osamosvajanja skrivala orožje Teritorialne obrambe, sekretariata za ljudsko obrambo in takratne policije - milice na področju Spodnje Savinjske doline, je zaradi tega jubileja bilo še prijetnejše, bolj slovesno in vsebinsko bogatejše.
Proslava se je pričela  z igranjem koračnice  Pihalnega orkestra  KGD Cecilija Polzela in prihodom praporščakov veteranskih in drugih društev, nadaljevala s slovensko himno in z uvodnim nagovorom moderatorke Urške Jeršič, ki je izrekla pozdrav županom in podžupanom vseh šestih občin Spodnje Savinjske doline,  predstavnikom veteranskih organizacij,  veteranskim družinam in ostalim gostom  ter drugim udeležencem slovesnosti.  Spregovorila pa je tudi  o  25-letnem jubileju in na kratko tudi posegla v  tisti čas, ko  je maja 1990 Zvezni izvršni svet  izdal pisni ukaz o predaji orožja, streliva in minskoeksplozivnih sredstev Teritorialne obrambe v skladišča  JLA.

V nadaljevanju slovesnosti je  udeležence pozdravil župan Občine Polzela Jože Kužnik in izrekel vso zahvalo  takratnim  akterjem osamosvojitvenega časa. O njem  sta po pevskem nastopu skupine  Draž iz Andraža  spregovorila še takratni komandant TO Žalec in sedanji predsednik  Območnega združenja ZVVS Spodnje Savinjske doline Adi Vidmajer in takratni namestnik komandirja Milice Žalec in sedanji predsednik veteranskega društva Sever - odbor  Žalec Rado Gašparič.  V imenu  vseh županov je slavnostni zbor nagovoril tudi žalski župan Janko Kos  in ob tem izpostavil, tako kot tudi že njegovi predhodniki, hrabrost in odločnost takratne TO in Milice, posebej pa še družin, ki so s tem, ko so sprejele orožje na svoje domove, bile  izpostavljene veliki nevarnosti, če bi bilo njihovo ravnanje razkrito ali bi prišlo do požara, kot ga je predlansko leto doživela  veteranska družina Lobnikar iz Marija  Reke. O tem pa Drago Lobnikar, ki je na slovesnosti  izrekel zahvalo organizatorjem srečanja in  proslave v imenu vseh  družin,  ki so skrivala orožje, raje ne razmišlja. Ga bo pa na tisti  čas izpred 25 let  spominjalo še eno spominsko priznanje, ki so  jih ta večer  podelili vsem 14  družinam, ki so skrila in varovala orožje TO in Sekretariata za ljudsko obrambo in družbeno samozaščito, ter 9 družinam, ki so v svojih domovih skrivale orožje takratne postaje Milice. Jubilej so zaključili s prijetnim druženjem.                                                                             

                                                                                                                  T.T.

 

Oglejte si tudi