Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

PREDAVANJE O ODKRIVANJU IN ZMANJŠEVANJU SOMATSKIH CELIC V MLEKU

V sodelovanju z Mlekarno Celeia d. o. o. in Kmetijskim odborom Občine Vransko je Kmetijska

zadruga Vransko organizirala zanimivo predavanje o preprečevanju SUB kliničnega mastitisa pri

kravah (g. Roman Bale, Animalis d. o. o.) in uvajanju diagnostike povzročitelja mastitisa Pathoproof Mastitis PCR ASSAY, možnosti uporabe in rezultati projektnega dela (mag. Tanja Veselko Vinko, dr. vet. med. – Mlekarna Celeia).

G. Roman Bale je predstavil vzroke za nastanek subkliničnega mastitisa in njihov preventivni biološki program zaščite, ki zagotavlja varno hrano na kmetiji.

 V nadaljevanju je ga. Tanja Veselko Vinko razložila določanje povzročiteljev mastitisa s pomočjo metode PCR. Mlekarna Celeia ima na svojih sirih oznako »višja kakovost«. Trudi se, da je v teh sirih tudi najboljše mleko. Metoda PCR ugotavlja povzročitelje za povečanje ŠSC.

Z zniževanjem vrednosti ŠSC pridobijo vsi. Mlekarna pridobi višjo kakovost vhodne surovine in s tem izdelka, rejec ohranja zdrave živali, ki imajo manjše izgube zaradi zdravljenja mastitisa, pri katerem so vedno prisotni patogeni mikroorganizmi. Z metodo PCR vir okužbe odkrijejo v 4-6 urah na podlagi določanja tipične sekvence DNK povzročitelja. Metoda zmanjšuje uporabo antibiotikov pri zdravljenju.

Predavanja so se udeležili mlekarji, ki mleko oddajajo v Mlekarno Celeia in Ljubljanske mlekarne.

Za popestritev predavanja je poskrbela Mlekarna Celeia s svojimi jogurti brez GSO.

Oglejte si tudi