Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

POČASTILI SMO DAN DRŽAVNOSTI

Dan državnosti smo na Vranskem tudi letos počastili s številnimi dogodki. Na predvečer praznika so na avtobusni postaji folkloristi že tradicionalno postavljali mlaj na star način.

V četrtek, na dan praznika, so se dogodki vrstili skozi ves dan. Kot že vrsto let so se zjutraj najprej zbrali pred občinsko stavbo kolesarji, ki so ob deveti uri usmerili kolesa proti Čreti. Dve uri kasneje so se izpred Športne dvorane Vransko odpravili proti Čreti še pohodniki. Kolesarjenje in pohod sta organizirala Občina Vransko in Planinsko društvo Vransko.

Prav tako se je že dopoldne začelo dogajati na parkirišču pri Športni dvorani Vransko, kjer je  kulturno-zabavni program s kulinarično ponudbo organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Ob 16. uri so se odprla vrata Schwentnerjeve hiše, gasilske zbirke in muzeja motociklov, kjer so si številni obiskovalci lahko brezplačno ogledali bogato kulturno in tehnično dediščino, s katero se ponaša naš kraj.

Dve uri zatem je v župnijski cerkvi sv. Mihaela daroval mašo za domovino župnik Janez Turinek.

Ob 19. uri smo se z odkritjem spominske plošče na pročelju hiše Vransko 27 poklonili Vranšanu Viktorju Lipežu, učitelju in pisatelju. Hiša je danes v lasti Petra Groma, ki je ploščo tudi doniral.

Praznovanje smo zaključili zvečer v športni dvorani z osrednjo prireditvijo. Na proslavi so kulturni program oblikovali Pihalni orkester Prebold, Oktet sv. Mihaela, Folklorno društvo Vransko in pesnik Igor Pirkovič. O dogajanju v domovini od osamosvojitve do danes so spregovorili Janez Žampa, Aleš Hojs in Tone Krkovič.

                                                                                                                                             

   TG

 

 

Na slikah: nekaj urinkov z odkritja spominske plošče pisatelju Viktorju Lipežu in z osrednje prireditve ob dnevu državnosti v Športni dvorani Vransko.

Oglejte si tudi