Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Na Vranskem letos oddali 871 kg nevarnih snovi

 

Akcija zbiranja nevarnih odpadkov, ki je potekala v celjski regiji (letos že druga), je uspešno zaključena. Zbranih je bilo kar 30.782 kg nevarnih odpadkov, kar pomeni skupaj z nevarnimi odpadki, zbranimi v obeh letošnjih akcijah, 78,5 ton, kar je največ, odkar poteka akcija zbiranja nevarnih odpadkov v premični zbiralnici v celjski regiji. To je trikrat več kot  leta 2008.

V občinah Spodnje Savinjske doline so v letošnji drugi akciji občani oddali kar 10.848 kg nevarnih odpadkov. V akciji  je sodelovalo 792 občanov.

V občini Vransko  je sodelovalo 40 občanov, ki so oddali v premični zabojnik 483 kg nevarnih snovi. V obeh letošnjih akcijah  so  v občini Vransko oddali skupaj 871 kg nevarnih snovi, od tega največ (250 kg) zavržene električne in elektronske opreme.

V Simbiu, ki je izvajalec javne službe zbiranja in odvoza odpadkov v 12 občinah celjske regije, so zabeležili tudi 17-odstotni porast števila občanov, ki so se udeležili akcije. Kot je že običajno zadnja leta, je tudi v letošnji jesenski akciji po teži prevladovala odpadna električna in elektronska oprema z 12.290 kg, sledijo premazi, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi  (s 4.909 kg) in nato še odpadna motorna olja s 3.590 kg. V gospodinjstvih nastane tudi veliko drugih nevarnih odpadkov, kot so topila (1.797 kg), baterije in akumulatorji (1.519 kg), embalaža, ki vsebuje nevarne snovi (812 kg), zavržena čistila (583 kg) in oljni filtri (504 kg). Glede na to, da skupne količine odpadkov upadajo, količine zbranih nevarnih odpadkov pa naraščajo, gre razlog za to pripisati deloma vedno večji osveščenosti občanov o pomenu ločenega zbiranja nevarnih odpadkov, deloma pa tudi porastu proizvodov električne in elektronske opreme, katerih uporaba se širi tako rekoč na vsa področja modernega življenja.

                                                                                                           T. Tavčer

 

 

Oglejte si tudi