Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Ko spregovori srce, zmore glava …

V Medobčinski splošni knjižnici Žalec je bilo v prvi četrtek v oktobru 10. jubilejno druženje stanovalcev Doma Nine Pokorn Grmovje, Doma upokojencev Polzela in Našega doma Vransko. Na prireditvi so zbrani zapeli z Ireno Vrčkovnik.
Od leta 2002 žalska knjižnica prostovoljno in redno obiskuje stanovalce omenjenih domov na bralnih oz. pogovornih uricah. Varovance Doma Nine Pokorn Grmovje je trinajst let obiskovala Anka Krčmar, zadnje leto pa je dvakrat na mesec z njimi Irena Štusej. Dom upokojencev Polzela sta sprva obiskovali Jolanda Železnik in Laura Jelen, že nekaj let pa je z njimi Darja Baloh. Na Vranskem v Našem domu dobro poznajo Valerijo Jerman.

Hvaležni poslušalci so in sogovorniki. Radi slišijo pravljice, zgodbe življenja, posebej tiste, vezane na preteklost; spominjajo se običajev, navad, dogodkov. Vselej pa radi tudi zapojejo. Brez pesmi ne mine nobeno druženje.

Enkrat na leto se predstavniki vseh treh domov družijo na prireditvi v žalski knjižnici, ki je pripravljena posebej zanje. Na ogled postavijo razstavo njihovih ročnih del, ki nastanejo na ustvarjalnih uricah v domovih. Tudi tokrat je bila razstava bogata. Dogodek je povezovala direktorica Jolanda Železnik, pozdravila sta jih župan Občine Vransko Franc Sušnik in podžupan Občine Polzela Igor Pungartnik. Kako je na uricah, so povedale Irena Štusej, Valerija Jerman in Darja Baloh. Veseli so bili obiska Glasbene šole »Risto Savin« Žalec, njihove citrarke Žive Grobelnik.

Višek večera je bilo glasbeno darilo, nastop Irene Vrčkovnik. Vsi so peli z njo. Tudi kakšno solzo je bilo videti, tako prisrčno je bilo petje.

Sicer pa ima druženje varovancev še druge prijatelje, ne le knjižnico. Že vsa leta za pogostitev poskrbi zeliščarica Fanika Burjan, in sicer s čajem in sadnim kruhom. Tudi knjižnica je imela zanje pripravljeno darilo, ki so ga lahko odnesli s sabo: kavo dolgoletnega sponzorja Caffe Tropic iz Žalca in mehke piškote.

Na druženju po uradnem delu je bilo videti zadovoljstvo na obrazih; tistih, ki so obdarovani s pozornostjo, in tistih, ki imajo to čast, da jim lahko pomagajo.

                                                                                              T. T.

 

 

 

Oglejte si tudi