Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

ICC 2014

Za nami je že dvajseti po vrsti in zame prvi - ICC 2014  (International camp on computers and comunication for young and visually impaired youngsters), ki je potekal med 3. in 12. avgustom v Rigi v  Latviji. Letos se je zbrala najštevilčnejša ekipa do sedaj, ki je na ICC zastopala Slovenijo. Odpotovalo nas je kar šest participantov in trije  spremljevalci. V prestolnici Latvije smo preživeli zares odličnih deset  dni, dogajalo se je marsikaj zanimivega, novega ter poučnega.

Najprej  »digitalne« delavnice: o dostopnosti tehnologij, dodatkih za tablico in pametne telefone, NVDA-ju, naprednejši uporabi Offica, JAWS-a in  ZoomTexta, navigaciji po dokumentih, montiranju filmov, prezentaciji, networkingu, Windowsih, računalniškem notnem zapisu, delu z zvočnimi  datotekami in snemanju zvočne igre.

Nato »analogne« delavnice: o  študiju in delu v tujini, obvladovanju živčnosti (torej sebe) ali  fizičnega nasprotnika (torej samoobramba (Kempo Arnis)) - obe  slovenski!, kuhanju tradicionalnih latvijskih jedi, o zgodovini te  dežele, ročnih in modelarskih spretnostih, plesu, psih vodnikih, o  kratkem povzetku, kaj naj bi svet vedel o nas in kako do nas pristopal, japonski kaligrafiji, prevajanju ter novinarstvu.

V preostalem času smo spoznavali mesto, izvedli kanu odpravo po bližnjem  jezeru, si ogledali stare latvijske hiške v muzeju na prostem, obiskali  turistično mestece Ventspils, se kopali v Baltiku ... Našo slovensko ekipo je z imenitno večerjo pogostil Krkin predstavnik v Latviji. Predvsem pa smo se družili/spoznavali/zabavali z vrstniki iz vse Evrope. Prišla je tudi ekipa iz dežele vzhajajočega sonca. Bilo nas je krepko čez 100 in  komaj čakamo, da se zopet vidimo. Naslednje leto se podamo na  Nizozemsko.

Last, but not the least. Iskrena HVALA vsem velikodušnim donatorjem, med katerimi je tudi Občina Vransko.

 

Monika Marn

Oglejte si tudi