Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

DAN ODPRTIH VRAT GASILSKE ZBIRKE

Na Vranskem je tradicija gasilstva zelo dolga. Poguben za Vransko in hkrati odločilen za ustanovitev požarne straže in kasneje tudi požarne brambe je bil požar leta 1839.

Požarna (gasilska) straža je pisno prvič omenjena ob povišanju vasi Vransko v trg leta 1868. Na Vranskem in okolici so gasilci s pomočjo krajanov skoraj celo stoletje gasili le z lastno fizično silo na ročne prevozne ali prenosne brizgalne, izdelane večinoma v tujini, kjer je bil razvoj gasilske opreme hitrejši. V Sloveniji so se najpogosteje pojavljale brizgalne Rosenbauer, Knaus, Kernreuter ter domače proizvajalke gasilske opreme Samasse iz Ljubljane.

Na Vranskem je ideja o zbiranju stare gasilske opreme po gasilskih društvih takratne krajevne skupnosti zorela zelo dolgo, zares je zaživela, ko je Občina Vransko odkupila zbirko zasebnega zbiralca Mihe Valencija iz Velenja. Staro gasilsko opremo s poudarkom na ročnih brizgalnah na konjsko vprego, starejših modelih motornih brizgaln in potrebno opremo so poznavalci zbrali in pripravili za ustrezno predstavitev. Leta 2000 je bilo v poslovnih prostorih podjetja Inde svečano odprtje Gasilskega muzeja Vransko.

Med razstavljenimi eksponati je posebno zanimiva Rosenbauerjeva motorna brizgalna iz leta 1924 z zmogljivostjo 1900 l/min, težo 1300 kg in močjo 59 KS, ki je sestavni del   štirikolesnega voza na konjsko vprego. Zanimiva je ročna brizgalna  z membransko črpalko  iz leta 1870, izdelana v firmi Samassa. Komplet ročnikov lepo prikazuje njihov razvoj od prvih brez navoja, Metzovih z navojem, Knausovih s hitro spojko, Storzovih z zakrito hitro spojko in kombiniranih. Popestritev zbirke je poveljniški meč iz leta 1869.

Poleg omenjenih eksponatov je na ogled še veliko druge gasilske opreme, ki je od maja 2015 na ogled v Gasilskem domu Prekopa.

Gasilsko zbirko upravlja Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko.

Oglejte si tudi