Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Črta kot izrazno sredstvo

                     

V Savinovem likovnem salonu v Žalcu bo do 6. junija odprta razstava del učencev  devetih osnovnih šol Spodnje Savinjske doline, na kateri razstavlja 210 učencev in učenk 190 del, ki so bila ustvarjena s pomočjo 26 mentoric, z naslovom Črta kot izrazno sredstvo.

Na odprtju je zbrane učence in učenke, njihove mentorice in ravnatelje ter župane najprej pozdravil Uroš Govek z Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec. Likovno ustvarjalnost razstavljavcev je predstavil umetnostni zgodovinar Matija Plevnik, župan občine Žalec Janko Kos  je razstavo odprl, priznanja učencem OŠ in njihovim mentorjem pa so podelili župani Janko Kos, Franc Sušnik, Vilko Jazbinšek, Branimir Strojanšek in direktor ZKŠT Marjan Juteršek.

Izbor del za razstavo in njeno postavitev so pripravili likovni pedagoginji Neli Šuster s I.OŠ Žalec in Jolanda Tomazin z OŠ Braslovče ter  Uroš Govek z ZKŠT Žalec.

Vsakoletna razstava je priložnost za ogled likovnih del, druženje in razmislek o vlogi pouka likovne vzgoje v osnovnih šolah. Kot je dejal Matija Plevnik, je ta projekt (za razliko od preteklih let) zasnovan bolj ambiciozno, saj kot izhodišče te pregledne razstave izpostavlja določeno temo, namreč črto kot izrazno sredstvo, ki jo je predlagala likovna pedagoginja Regina Mratinkovič z OŠ Polzela. Pregledna, skupinska in tematska razstava ponuja vpogled v večino področij likovne umetnosti, saj so zastopani slikarstvo, arhitektura, kiparstvo, umetna obrt, oblikovanje in fotografija. Odprtje razstave je popestril Žiga Birsa iz Mladinskega umetniškega centra MUC Žalec z avtorsko glasbo in z instrumenti celega sveta.

Na sliki: Učencem in mentorjem OŠ Vransko-Tabor sta priznanja podelila župan Franc Sušnik in Vilko Jazbinšek.

                                                                                                         T. Tavčer

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi