Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

OBISKAL NAS JE ČISTO PRAVI ELEKTRIČAR

V četrtek, 12. 12. 2013, smo imeli v 3. b-razredu prav poseben obisk. Spoznali smo poklic in delo Juretovega očeta Francija Kropca, ki dela na ELES-u. V času obiska so se učenci z navdušenjem seznanjali z elektriko in njenimi učinki. Njihove vtise preberite v spodnjih prispevkih.
Juretov ati nam je najprej pokazal, kako deluje elektrika, nato pa nam predstavil svoj poklic. Povedal je, zakaj stvari potrebujejo elektriko in razložil o njej še več stvari. Pokazal nam je magnet, ki ga moraš vrteti, če želiš, da privlači kovino. Na računalniku smo videli tudi fotografije o njegovem delu. Na koncu smo dobili žogo in si jo podajali. Nato je gospod Franci prekinil naš krog in žogice si nismo mogli več podajati. S tem primerom nam je pokazal, da je tako tudi pri elektriki. Na koncu nam je žogice podaril.

Filip Roter, 3. b

V četrtek, 12. 12. 2013, je za nas pripravil učno uro Franc Kropec – Juretov ati. Najprej smo si ogledali fotografije. Potem nas je vprašal, kako elektrika nastane. Ogledali smo si poskuse z elektriko. Najprej smo prižgali luč, zvonec, vetrnico in preizkusili delovanje magneta. Povedal nam je, da elektrike ne slišimo in ne vidimo, da vidimo samo njene učinke. Pogovarjali smo se o elektrarnah, kako proizvajajo elektriko in kako elektrika pride do našega doma. Povedal nam je, da dela v Elesu. Za spomin nam je dal žogice. Darila sem bila vesela. Vse mi je bilo všeč.

Sara Tehovnik, 3. b

Juretov ati nam je povedal, kaj je elektrika. Igrali smo se s stvarmi, ki so bile na elektriko. Na projektorju smo si ogledali strelo. Razložil nam je tudi, katere učinke ima elektrika. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo delali poskuse in se igrali z žogicami.

Neža Semprimožnik, 3. b

V četrtek je za nas pripravil učno uro moj ati. Dela na Elesu. Po poklicu je električar, dela pa kot vodja obratovanja. Predstavil nam je elektriko in kako elektrika pride do naših domov. Elektrika pride do naše hiše tako, da se transformira. Povedal nam je, da je elektrika kot majhni delci, ki jih ne moremo videti. Naredili smo poskuse. Če krog ni bil sklenjen, žarnica ni zasvetila, se vetrnica ni vrtela. Povedal nam je, da elektrika naredi tako dobre kot slabe reči. Pokazal in predstavil nam je elektrarne. Z žogicami smo spoznali, kako potuje elektrika.

Jure Kropec, 3. b

Oglejte si tudi