Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Ali že imate novo vozniško dovoljenje v obliki kartice?

Po zadnjih neuradnih podatkih naj bi se skoraj 800 000 Slovencev po naših cestah še vedno vozilo s »starim« vozniškim dovoljenjem v obliki roza obrazca. V tej zvezi opozarjamo vse voznike, da boste to dovoljenje morali, ne glede na potek veljavnosti, zamenjati za vozniško dovoljenje v obliki kartice najkasneje do 30. aprila 2018.

 Navedeno lahko storite na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu v Republiki Sloveniji. Hkrati vas opozarjamo, da morate ob zamenjavi ali podaljšanju vozniškega dovoljenja priložiti staro vozniško dovoljenje in novo fotografijo, ki je izdelana na enak način, kot je fotografija za osebno izkaznico ali potni list (velikost 3,5 x 4,5 cm, zaenkrat še ni e-fotografa). Vozniki morate vlogo za zamenjavo ali podaljšanje vozniškega dovoljenja podpisati osebno, neposredno pred uradno osebo, pri čemer boste plačali za novo vozniško dovoljenje 21,37 evrov, za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in ob zamenjavi vozniškega dovoljenja zaradi spremembe osebnih podatkov pa boste odšteli 15,07 evra. Osebe, mlajše od 18 let, lahko vloge oddate le v navzočnosti zakonitega zastopnika. Novo vozniško dovoljenje vam bomo vročili po pošti ali na upravni enoti. Staro dovoljenje vam bomo na upravni enoti odvzeli in poslali v uničenje izdelovalcu.

 

 Po 70. letu na zdravniški pregled

Vsi, ki ste pridobili novo vozniško dovoljenje (novo v smislu prve ali ponovne pridobitve posameznih kategorij) po 18. januarju 2013 se vam bo veljavnost vozniškega dovoljenja podaljševala do 70. leta starosti (če nimate zdravstvenih omejitev, brez zdravniškega spričevala).

 

Takrat podaljšanje ne bo več »samodejno«, saj boste morali starejši vozniki, če boste želeli, da vam na upravni enoti podaljšamo veljavnost vašega vozniškega dovoljenja, predložiti zdravniško spričevalo, ki bo dokazovalo, da ste telesno in duševno zmožni za vožnjo motornega vozila določene kategorije.

Vozniki, ki že imate pravico voziti vozilo do 80. leta starosti, boste morali sedanji dokument (rožnato vozniško dovoljenje), kot je že zapisano zgoraj, le zamenjati z vozniškim dovoljenjem v obliki polikarbonatne kartice. Pravica voziti motorno vozilo vam bo priznana do 80. leta starosti, veljavnost dokumenta (polikarbonatne kartice) pa je omejena na deset let.

Pri tem je pomembno, da se s spremembo zakonodaje pridobljene pravice imetnikom vozniških dovoljenj niso v ničemer spremenile. To pomeni, da imetniki »starih« vozniških dovoljenj obdržite pravico glede veljavnosti posameznih kategorij do 80. leta starosti.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprta vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

                                                                                                                                                         Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi