Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Letos sanirali štiri plazove

V zadnjih letih so ekstremni vremenski pojavi oz. izmenjujoča se obdobja obilnih padavin in hude suše vse bolj pogosti. Če temu dodamo še neprevidne posege človeka v prostor, dobimo poglavitne razloge, zaradi katerih prihaja do plazenja tal. Zelo razgiban relief precej pripomore k temu, da se s plazovi neredko soočamo tudi v naši občini.
Letos smo v občini Vransko tako sanirali že štiri plazove, in sicer: poleti plaz v Selskem grabnu, v oktobru plaz na območju stanovanjskega objekta Jagodič–Pavlin v Stopniku, v novembru pa plaz pod stanovanjskim objektom Urankar v Zahomcah ter plaz na območju javne poti Čeplje–Zaboršt–Stari grad v Stopniku.

 

Geološko geomehanske raziskave ter izdelavo projektne dokumentacije v višini približno 20.000 evrov je financirala Občina Vransko, stroški samih sanacij v višini okoli 240.000 evrov pa so v pretežni meri financirani iz intervencijskih sredstev proračuna RS za odpravo posledic naravnih nesreč.

 

Žal problematika plazenja tal z navedenimi sanacijami še ni zaključena. Občinski svet je na 18. redni seji že potrdil financiranje geološko geomehanskih raziskav in izdelave projektne dokumentacije za plazova na območju domačije Dolinšek v Merinci ter stanovanjskega objekta Kosem v Stopniku v skupnem znesku približno 15.000 eurov. Slednji je bil evidentiran že leta 2003, po zadnjih vremenskih ekstremih pa se je stanje tamkajšnjega plazišča močno poslabšalo.

                                                                                                

 

Oglejte si tudi