Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Mladi gasilci tokrat na Vranskem

Letošnji zbor mladih gasilcev Gasilske zveze Žalec (GZ) so pripravili v dvorani kulturnega doma na Vranskem. Zbora so se poleg mladih gasilcev in mentorjev udeležili predsednik GZ Žalec Edvard Kugler, namestnik poveljnika Jani Šalej, župan Občine Vransko Franc Sušnik, poveljnik GPO Vransko Vlado Reberšek in drugi. Zbor je z igranjem na harmoniko ob začetku letnega zbora mladih popestril Matic Dobrovnik.
Poročilo o delu mladinske komisije GZ Žalec je podal predsednik Milan Pustoslemšek  in povedal, da so zelo ponosni na delo in rezultate, ki jih dosegajo mladi. Komisija skrbi za dobro počutje 1.131 mladih gasilcev GZ Žalec, starih do 18 let. V svojem govoru se je dotaknil gasilskega kviza, gasilskih tekmovanj, gasilske orientacije, izobraževanja, srečanja gasilske mladine, letovanja mladih gasilcev in še nekaterih dejavnosti, ki so zaznamovale njihovo delo v preteklem letu.

Kviz se je odvijal na Vranskem v tamkajšnji osnovni šoli, kjer je tekmovalo 80 ekip. S tega tekmovanja so se štiri ekipe uvrstile na državno, ki je bilo v Stični. Mladinci iz PGD Grajska vas so bili tretji, iz Kaple-Pondor dvajseti, pripravniki iz tega društva sedmi, pionirji iz Drešinje vasi pa štirinajsti.
Zelo pestro je bilo na področju gasilskih tekmovanj. Tekmovanja GZ Žalec se je udeležilo 39 ekip iz 21 društev, na državnem pa je zvezo zastopalo šest ekip. Pionirji iz Drešinje vasi so bili drugi, prav tako mladinci Andraža nad Polzelo, enaindvajseti pa iz Braslovč. Pionirke iz Andraža nad Polzelo so bile pete, mladinci Drešinje vasi štirinajsti in iz Andraža nad Polzelo triindvajseti.

Na področju izobraževanja je bilo opravljenih šest tečajev za preventivno značko, ki jih je obiskovalo 162 tečajnikov. V orientaciji GZ v Taboru je nastopilo 77 ekip v šestih kategorijah. Zmagovalci so nastopili na regijskem tekmovanju v Gaberkah pri Šoštanju, štiri ekipe iz GZ pa so nastopile na državnem tekmovanju v orientaciji na Golteh. Tam so pripravnice iz PGD Kapla – Pondor osvojile drugo mesto, petnajsto pionirji Vransko, enaintrideseto mladinke Gotovelj in štiriintrideseto mladinci Kapla-Pondor.
Tudi lani so organizirali letovanje. V Osilnici ob Kolpi se ga je udeležilo 55 otrok v dveh izmenah.
Organizirali so tudi dve srečanji za mlade, in sicer na Dobrovljah in  Termah  Olimia v Podčetrtku. V okviru Tedna vseživljenjskega učenja so se predstavili na Paradi učenja na tržnici v Žalcu v organizaciji UPI Žalec.

Na zboru so podelili priznanja ekipi pionirjev PGD Drešinja vas in ekipi mladink za doseženo drugo mesto na državnem mladinskem gasilskem tekmovanju lani v Kopru, ekipi pripravnic PGD Kapla-Pondor za doseženo drugo mesto na državnem gasilskem tekmovanju v orientaciji lani na Golteh in ekipi PGD Grajska vas za doseženo tretje mesto na državnem gasilskem tekmovanju v lanskem kvizu v Stični.
Sledila je obravnava in sprejetje programa dela mladinske komisije za letošnje leto, ki bo usmerjeno  v najrazličnejše oblike pomoči društvom, posebna pozornost bo namenjena izobraževanju mentorjev, sodelovanju z osnovnimi šolami, na kvizih, tekmovanjih in še na drugih aktivnostih. Ob koncu zbora je bila predaja mladinskega prapora iz GPO Tabor v GPO Braslovče.

 

                                                                                                             T. Tavčar

 

 

Oglejte si tudi