Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. februarjem in 15. marcem 2017

V tem obdobju so gasilci Gasilske zveze Žalec opravili le eno večjo intervencijo.

 

Izpostaviti je potrebno travniški požar, do katerega je prišlo v petek, 24. februarja, ob 2.02 uri. Goreti je pričelo na težko dostopnem terenu nasproti kamnoloma v kraju Studence, Gasilsko poveljstvo občine Žalec, Gasilska zveza Žalec.

Aktivirani so bili gasilci iz Velike Pirešice ter Ponikve pri Žalcu, naknadno pa, na dodatno zahtevo, še gasilci PGD Zavrh pri Galiciji in Gotovlje. Ker se je požar širil, so aktivirali še gasilce iz PGD Žalec, Levec, Šempeter v Savinjski dolini ter Ložnica pri Žalcu.

S skupnimi močmi so požar pogasili ob 4.35 uri, na požarni straži so ostali gasilci PGD Ponikva pri Žalcu.

V intervenciji je sodelovalo 64 gasilcev s skupno 12 vozili. Požar je uničil zapuščeni travnik ter podrast v velikosti 3.000 kvadratnih metrov, obveščene so bile tudi pristojne službe.

 

Ostali dogodki

Februarja so potekali še zadnji občni zbori v gasilskih društvih Braslovče, Velika Pirešica, Šempeter v Savinjski dolini, Kapla-Pondor, Žalec, Letuš, Loke in Levec.

V Osnovni šoli Griže je 10. marca potekal zaključni test tečaja za gasilce pripravnike. Člani, ki so uspešno zaključili šolanje ter pridobili čin gasilec pripravnik, se bodo lahko s tem činom še bolj aktivno vključili v gasilske vrste tudi med operativnimi intervencijami.

 

V Osnovni šoli Tabor je 11. marca 2017 potekalo tekmovanje mladine Gasilske zveze Žalec v kvizu. Sodelovalo je 32 ekip v treh kategorijah, ki so se na tekmovanje prebile skozi občinska tekmovanja. Najboljše tri ekipe v vseh kategorijah so dobile pravico sodelovati na regijskem kvizu.

 

Članice gasilskih zvez Savinjsko-Šaleške regije so si 12. marca v Velenju ogledale komično predstavo Kulturnega društva Gorenje z naslovom »Poročil se bom s svojo ženo«. Tega dne je na Vranskem potekal tudi zbor mladih Gasilske zveze Žalec, kjer so pregledali delo na področju mladine Gasilske zveze Žalec v preteklem letu in potrdili plan za letos. Poskrbeli so za druženje in aktivno preživljanje prostega časa mladih gasilcev ter izmenjavo izkušenj in znanj.

 

Posvet tekmovalnih enot starejših gasilcev in gasilk, ki so ob sliki in besedi obnavljali teoretični del vaje s hidrantom in vaje raznoterosti pred pričetkom praktičnih vaj in tekmovanj na prostem, je potekal 15. marca.

 

V tem obdobju so bile podpisane tudi zadnje pogodbe o opravljanju lokalne gasilske javne službe med gasilskimi društvi, njihovimi občinami ter Gasilsko zvezo Žalec. S tem je zagotovljeno nemoteno  delovanje gasilskih enot na območju GZ Žalec v letu 2017.

 

Statistika

V obdobju poročila je bilo v Gasilski zvezi Žalec  26 intervencij, ki so trajale skupno 30 ur in 20 minut. Najdaljša intervencija je trajala dve uri in pol, najkrajša pa samo pet minut. Lani v enakem obdobju je bilo 13 intervencij.

 

Statistika občinskih poveljstev Gasilske zveze Žalec

V Gasilskem poveljstvu občine Žalec je bilo 19 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela so imeli dve intervenciji, v GPO Braslovče pa tri. GPO Tabor ni imel intervencij, gasilci GPO Vransko pa so opravili dve intervenciji.

 

Intervencije na območju GPO Vransko
17. 2. 2017

Ob 11.57 je v Brodeh, GPO Vransko, zagorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Vransko, Tešova, Prekopa-Čeplje-Stopnik in Ločica pri Vranskem, skupno 8 gasilcev, ki so požar na površini 50  omejili in pogasili.


22. 2. 2017

Ob 21.28 so na Vranskem v stanovanjski hiši zagorele saje v dimniku, ki so do prihoda gasilcev pogorele. Gasilci PGD Vransko, Prekopa, Ločica pri Vranskem in Tešova so preventivno opravili meritve s termokamero in pregledali okolico. Lastniku so naročili, naj naroči dimnikarsko službo.

 

Poročilo je pripravil:

Tadej Zupan,

predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

tadej.zupan@gz-zalec.org

Oglejte si tudi