Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Poletna muzejska noč

Slovenska veteranska avto moto zveza ( SVAMZ) je organizirana z namenom ohranjanja tehniške dediščine na področju starodobnih cestnih vozil in združevanja interesov lastnikov in ljubiteljev starodobnih cestnih vozil pri njihovem pridobivanju, restavriranju, vzdrževanju in uporabi v rednem cestnem prometu.

Ustanovljena je bila  že leta 1997 prav v prostorih Muzeja motociklov na Vranskem, zato se je letos v sodelovanju z Občino Vransko in lokalnimi muzeji odločila, da organizira Poletno muzejsko noč v kraju ustanovitve in sedeža.

Poletna muzejska noč je sicer največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, ki izvajajo programe s področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture, zgodovine. Povezovalni projekt, prilagojen na urbano območje, je bil že od začetka zasnovan tako, da predstavlja ustanove in njihove vsebine kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Ideja se je porodila iz poznavanja podobnih dogodkov v tujini in iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem.

Zveza SVAMZ že več let sodeluje v sklopu Poletnih muzejskih noči. Začela je v sodelovanju s celjskimi muzeji, letos pa se je odločila, da prireditev predstavi kraju svojega sedeža. SVAMZ se je tako povezala z Muzejem motociklov, Schwentnerjevo hišo in gasilskim muzejem, ki so skupaj brezplačno odprli svoja vrata obiskovalcem med 18. in 21. uro.  Ob 21. uri pa se je na dvorišču Muzeja motociklov zavrtel film o potovanju s Tomosi v Afriko in film o konkurzu Villa d` Este, na katerem je letos motocikel iz zbirke Muzeja motociklov prejel odlično drugo mesto v kategoriji »Private racer«.

Istočasno s Poletno muzejsko nočjo poteka tudi prireditev  mednarodne organizacije FIVA (http://fiva.org/newsite/), tj. »FIVA International Motorcycle Week« pod okriljem Mednarodne komisije za motocikle pri FIVA. Prireditev je organizirana že četrto leto zapovrstjo in letos se je bo udeležilo 11 držav iz Evrope. V drugem tednu junija nacionalni klubi v posameznih državah organizirajo srečanje ali razstavo starodobnih motociklov, ki jih komisija po izboru umesti v koledar prireditev. Namen te svetovne prireditve je promocija ohranjanja tovrstnih vozil in ozaveščanje širše javnosti o pomembnosti ohranjanja starodobnih vozil v prometu in cestah. Motorno vozilo, pa naj bo to motocikel ali avtomobil,  je spremenilo zgodovino: začetek uporabe le-tega pomeni ne samo hitrejše premikanje in prevažanje ljudi ter tovora, ampak tudi nagel razvoj novih panog industrije, nova delovna mesta ter razvoj cestne infrastrukture. Vsako starodobno vozilo vsebuje posamezne ali kombinirane zgodovinske, stilistične, ikonografske, tehnološke, estetske podatke in sporočila. Prav zaradi njihovega doprinosa k znanstveni in splošno človeški vrednosti jih lahko utemeljujemo kot del tehniške dediščine.

FIVA praznuje letos tudi  50. obletnico delovanja. Zato je leto 2016 FIVA proglasila za svetovno leto tehniške dediščine – World Motoring Heritage Year (WMHY) – in nekatere prireditve, ki so šle skozi poseben izbor, so pridobile zaradi pomembnosti in odmevnosti tudi pokroviteljstvo UNESCA. SVAMZ je s priglasitvijo prireditev Poletna muzejska noč 2016 in FIVA Motorcycle Week 2016 v skupen koledar dogodkov FIVA bila potrjena kot ena od prireditev pod pokroviteljstvom UNESCA. UNESCO je namreč podprl FIVA pri prizadevanjih ohranjanja in promocije tovrstne tehniške dediščine.

                                                                                                                        T. T.

Oglejte si tudi