Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Občinski informator

NAPOVEDUJEMO V APRILU:

torek, 7. 4. 2015, ob 10.30 v Našem domu: Literarno druženje z oskrbovanci

četrtek, 9. 4. 2015, ob 17. uri v dvorani KD: Zaključek projekta Tudi mali Savinjčani berejo

sobota, 11. 4. 2015, ob 19. uri:  Družinsko popotovanje po Latinski Ameriki – Kostarika, potopisno                predavanje družine Kramar

torek, 14. 4. 2015, ob 19. uri: Po poti usode, predstavitev knjige Branka Zupanca

torek, 21. 4. 2015, ob 18. uri: Pravljična ura s poustvarjanjem

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

ZGODILO SE JE ...

Potopisno predavanje Renate Ukman

V soboto, na predvečer praznika vseh žensk, smo v Občinski knjižnici Vransko prisluhnili domačinki Renati Ukman, ki nam je prek čudovitih fotografij predstavila svoje popotovanje po Kaliforniji. Potovali smo v narodne parke Grand Canyon, Joshua Tree, Sequoia, zabaviščno-filmski park Universal Studios, si ogledali znamenitosti Las Vegasa, Santa Barbare, San Francisca ... Doživetja, ki jih je Renata odkrivala že kar nekaj let nazaj, so še danes v njej tako živa, da je bilo predavanje izredno zanimivo in navdihujoče.

Literarno valovanje po Spodnji Savinjski dolini                                                                                                       5. Marca 2015 je bilo v Občinski knjižnici Vransko pomladno srečanje Literarnega valovanja po Spodnji Savinjski dolini, ki deluje v okviru projekta Beremo z Manco Košir.                                                                             O erotičnem v poeziji in prozi smo se pogovarjali v prvem delu. Ugotovili smo, kako neerotično delujejo pesmi, ki so opredeljene kot erotične, in koliko erotike znajo priklicati na kožo in v misli verzi in besedila, ki sicer veljajo za povsem običajna. Erotika je nekaj osebnega, intimnega, vsak ima v sebi drugače uglašene strune.

V drugem delu srečanja smo valovali med nekaterimi znanimi ustvarjalci v občini Vransko. Med starejšimi so to Viktor Lipež (1835-1902), pisatelj, rojen na Vranskem. Za šolske potrebe je napisal Njemačko vježbenico I-III, njegova je balada Materska ljubezen in sonet Življenje. Omenili smo Vekoslava Grmiča, katerega prvo delovno mesto mladega duhovnika je bilo na Vranskem. Alojz Štravs je bil ljudski pesnik na Vranskem, Peter Musi je bil pedagog, bibliotekar, kmetovalec, hranilničar. Bil je pedagoški pisec, gojil je slovenščino in pouk v slovenskem jeziku. Napisal je knjigo Navod v branje za mladost nedeljskih šol. To je eden prvih učbenikov za pouk slovenščine v nedeljskih šolah. Luka Sevšek je pisal verze in se posvečal epiki. Obširno smo na srečanju omenili knjigarnarja in založnika Lavoslava Schwentnerja, hišo njegove družine na Vranskem, Cankarjeve obiske v hiši, založniško dejavnost … Nismo pozabili na Tomaža Mahkovica, ki sicer ne živi več na Vranskem, a ga kot pisca vsi dobro poznajo.                                                                                                                                                   

Gostje večera so bile tri generacije žensk - domačinke: Milena Cencelj, njena hči Metka Lipnik in vnukinja Vita Lipnik. Krasno druženje smo spletli z njimi. Milena nam je brala svoje pesmi, prav tako Metka, ki je zelo dobra interpretatorka, Vita pa prebrala odlomek iz daljšega proznega besedila. Milena piše družbeno aktualne verze, Metka zelo tankočutne, Vita pa povsem sodobna besedila. Metka je tudi likovno ustvarjalna. S sabo je prinesla enega od svojih portretov in monografijo, kjer so objavljena tudi njena likovna dela. Ženske druži iskrena pripadnost in duhovitost.  


KNJIŽNE NOVOSTI

ODRASLI:                                                       

Ashford, J.: Vztrajna nevesta

Komat, A.: Potniki na ladji norcev

Lackberg, C.: Krotilec levov

Mandela, N.: Dolga pot do svobode

Uvodić V., D.: Pustolovščina osebne preobrazbe

Simses, M.: Ljubezen med borovnicami

Vallgren, J.C.: Mož v senci

Probst, J.: Poročna kupčija

Patterson, J.: Na žerjavici               

Bareau,N.: Pariz je vedno dobra izbira

Dashner, J.: Pogorišče

Gordon, N.: Šaman

 

MLADINA:      

Milčinski, F.: Butalski policaj in Cefizelj

Milčinski, F.: Gusarska: heja bumbarasa

Rippin, S.: Brina Brihta

Bennett, E.: Veliki in mali

Morris: Rantanplanova dediščina

Morris: Dalton City

Oglejte si tudi