Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Kulturna dediščina naših cerkva

V okviru dni evropske kulturne dediščine in tedna otroka so na Osnovni šoli Vransko-Tabor izvedli celostni kulturni dan. Letošnja tema je bila kulturna dediščina naših cerkva, saj se nam ob prihodu v določen kraj oko vedno najprej ustavi na cerkvicah na okoliških vzpetinah in zvonikih, ki se dvigajo nad strehami hiš.
Kot je povedala vodja projekta Dnevov evropske kulturne dediščine na OŠ Vransko-Tabor Danijela Jeršič, so učenci na športnem dnevu  imeli pohode in oglede najbližjih sakralnih objektov. Ogledali so si njihovo notranjost, učenci pa so vodeno opazovali arhitekturo in likovno umetnost (freske, vitraže, kipe, oljne slike …). Na kulturnem dnevu sta se jima predstavila Restavratorstvo Šentjošt in Steklarstvo Lukanc s svojim prispevkom pri ohranjanju naše dediščine. Nekaj učencev je zbralo in predstavilo okoliške cerkve. Učenci so nato na delavnicah izdelovali freske, vitraže in mozaike pod vodstvom  učiteljev oz. mentorjev. Nastali so odlični izdelki in na pobudo Zavoda za kulturo, turizem in šport Vransko so nekaj teh izdelkov razstavili v Schwentnerjevi hiši. Bogastvo barv in različne likovne tehnike bodo gotovo privabile obiskovalce.

Seveda delo z otroki zahteva dobro načrtovanje, zato gre posebna zahvala najožjim sodelavcem: Nataši Pečovnik, Manji Drnolšek, Tadeji Zupanc, Mateji Jeler, Mojci Dobnik, Martini Puntar, Mariji Završnik, Tanji Goropevšek ter vodstvu šole, ki podpira vsakršno sodelovanje z okrajem. Razstava bo na ogled do 29. oktobra.

Na sliki: O razstavi je govorila vodja projekta Dnevov evropske kulturne dediščine na OŠ Vransko-Tabor Danijela Jeršič.                                                                                                         T. Tavčar         

                           

 

 

 

Oglejte si tudi